ArcGIS: formaatin vaihto

Rasteriaineistojen formaatin vaihto

 

Vektoriaineistojen formaatin vaihto

 • Formaatti X -> ESRI:n geodatabase: Quick Import (Data Interoperability tools)
 • ESRI:n geodatabase tai Shape -> Formaatti X: Quick Export (Data Interoperability tools)
 • Huom! Nämä toiminnot vaativat Data Interoperability laajennoksen aktivointia, tarvittaessa lisää ruksi Cusomize -> Extensions osioon.
 • Shape, ESRI:n geodatabase tai coverage formaattiin voi tallentta myös suoraan ArcMap tai ArcCatalogista, klikkaamaalla hiiren oikealla painikkeella aineiston nimeä ja valitsemalla Export Data.
 • Formaatin vaihdon yhdeyssä on aina hyvä tarkistaa, että aineiston koordinaatti järjestelmä on tallentunut oikein.
 • Vähintään, jos lähdeainaineisto on tallennettu teksinä (esim. CSV, GML), on tarkistettävä myös attribuuttitietojen tyypit. Valitettavan usein numeroita tallennetaan tekstinä tai päin vastoin. Tämän virheen korjaamiseksi lisätään taulukkoon uusi kenttä, johon arvot kopioidaan Field Calculatorin avulla käyttäen esim. Int() tai String() funktioita. Lopuksi alkuperäinen kenttä poistetaan.

 

.dbf tiedoston koon optimointi

Shape formaatin .dbf tiedostot ovat usein turhan isoja. Syyna siihen on se, että .dbf tiedostossa varataan tilaa aina oletusasetusten mukaan, eikä tarkisteta aineiston sisältöä. Oletuksena ArcGIS:issä String tyyppiset kentät ovat 254 merkkisiä, Integer tyyppiset 9 merkkisiä ja Double tyyppiset 19 merkkisiä. Pienempien aineistojen osalta tästä usein ei ole ongelmaa, mutta isompien osalta aineiston avaaminen ja käsittely voivat olla turhaan hitaita. Ylimääräiset desimaalit ArcGIS osaa itse piilottaa, mutta esim. QGIS ohjelmalla aineistoa tarkastaessa ne näkyvät. ArcGIS omilla työkaluilla kenttien koon vaihto ei onnistu.

 • .dbf tiedoston String ja Integer tyyppisten kenttien koon muuttaminen juuri tietylle aineistoille sopivaksi on erittäin helppoa ogrinfo komentorivityökalulla käyttämällä RESIZE toimintoa. Näin aineiston koko voi vähentyä esim. 80%.
 • Double tyyppisten kenttien koon voi korjata avaamalla .dbf tiedoston OpenCalc ohjelmalla. Avautuvassa taulukossa ensimmäisellä rivillä näkyvät kenttien tyypit, esim. N,19,11. Korjaamalla 19,11 sopivaksi omalle aineistolle (esim. N,9,2) loppunollat katoavat. (OpenCalc-illa .dbf tiedostoja käsittellessään kannattaa aina tehdä ensin alkuperäisestä tiedostosta varmuukopio. Ja huomioitava on, että rivien järjestystä ei voi muuttaa.)
 • ETGeowizards, Redefine fields. Tuloksena kopio alkuperäisestä aineistosta.

 

Kenttien uudelleen nimeäminen ja järjestäminen

Shape tiedostoissa kenttien nimet voivat olla eniten 10 merkkiä pitkiä. ArcGIS lyhentää tarvittaessa kenttien nimiä automaattisesti. Tuloksena voi olla epäselviä nimiä. ArcGIS:issä valitettavasti kenttien nimien uudelleen nimeäminen ei ole mahdollista. Ainoa mahdollisuus on lisätä uusi kenttä ja kopioida sinne kaikki arvot. ArcGIS:in ulkopuolella asian korjaamiseksi on useita vaihto-ehtoja, jotka kaikki mahdollistavat sekä kenttien nimien että järjestyksen muuttamisen.

 • QGIS ohjelman TableManager plug-in.
 • .dbf tiedostoa voi muokata OpenCalc ohjelmalla.
 • ETGeowizards, Redefine fields ja Order fields. Tuloksena kopio alkuperäisestä aineistosta.