Tukea avointen oppimateriaalien julkaisuun

Tukea avointen oppimateriaalien julkaisuun

Syksy on oppimisen aikaa. Sekä uuden oppimisessa, että uusissa opetushaasteissa avoimet oppimateriaalit ovat oiva lähtökohta: ne ovat heti saatavilla, monipuolisia ja niitä voi hyödyntää tehdessään uutta. Avoimia oppimateriaaleja löytää runsaasti Avointen oppimateriaalien kirjastosta.

Maaliskuussa avattuun kirjastoon on jaettu runsaasti muun muassa eri koulutusasteiden kehittämishankkeissa tehtyjä oppimateriaaleja. Kaikkia näitä materiaaleja voi käyttää vapaasti ja ilmaiseksi osana opetusta ja oppimista ja suurinta osaa voi käyttää omien oppimateriaaliensa pohjana. Aiheiden kirjo on laaja: aina kestävästä kehityksestä pedagogiikkaan ja robotiikasta eri kielten opiskeluun.

Avointen oppimateriaalien kirjasto on kaikille avoin julkaisupaikka avoimille oppimateriaaleille ja käytettävissä niin eri koulutusasteilla kuin jatkuvassa oppimisessa. Avointen oppimateriaalien kirjaston tiimi on mukana tukemassa tekijöitä avointen oppimateriaalien julkaisun eri vaiheissa.

Etätukea julkaisuun

Samoista aiheista löytyy oppimateriaaleja eri-ikäisille ja erilaisille oppijoille. Avointen oppimateriaalien kirjastossa olemme kiinnostuneita, miten voimme tukea oppimateriaalien tekijöitä ja hyödyntäjiä erilaisten oppimateriaalien käyttöönotossa ja jatkokehittämisessä.

Järjestämme aiheesta webinaarin syyskuussa: miten yhteisestä aiheesta kerrotaan erilaisille oppijoille ja miten oman materiaalin pohjana voisi käyttää materiaalia, jonka joku muu on tehnyt samasta aiheesta mutta eri koulutusasteelle. Tiistaina 29.9. klo 15-16 järjestettävä Sama aihe, eri oppijat -webinaari toteutetaan yhteistyössä Aivot yhdessä käyttöön, Kestävän kehityksen edistäminen ja KiertotalousAMK -hankkeiden kanssa.  Lisätietoa ja osallistumislinkki AOE:n wikisivuilla.

Syksyllä järjestämme myös muita webinaareja ja etätyöpajoja. Sama aihe, eri oppijat -webinaarin jälkeen lokakuussa on tiedossa kokoelma-ominaisuuteen porautuvia etätyöpajoja. Vasta julkaistun kokoelma-ominaisuuden avulla voit koota omia useiden oppimateriaalien näkymiä. Tämän avulla voit esimerkiksi näyttää hankkeen kaikki materiaalit yhdellä sivulla, luoda tietyn kurssin kaikille materiaaleille sivun tai jakaa toisille tietyn aiheen oivaltavimmat materiaalit.

Etätyöpajoissa tutustutaan kokoelma-ominaisuuteen ja tehdään yhteisesti kokoelmia. Etätyöpajat järjestetään yhteistyössä Sotepeda 24/7 -hankkeen kanssa. Työpajassa on käytössä Zoomin chat- ja breakout room -toiminnallisuudet, joiden avulla voi saada henkilökohtaista ohjausta ryhmässä pohdittujen kysymysten ja aiheiden lisäksi. Lisätietoa ja osallistumislinkki wikisivullamme.

Syksyllä on myös mahdollista tilata Avointen oppimateriaalien kirjaston tiimi omaan organisaation, verkoston tai hankkeen kehittämispäivään, tiimikokoukseen tai seminaariin kertomaan kirjastosta, avoimista oppimateriaaleista ja avoimesta oppimisesta. Mikäli sinun verkostosi tai organisaatiosi kehittämispäivien tai tiimipalaverin ohjelma kaipaisi etätietoiskua avoimista oppimateriaaleista ja Avointen oppimateriaalien kirjastosta, ota meihin yhteys oppimateriaalivaranto@csc.fi niin mallataan kalentereita!

Ohjeita oppimateriaalien avoimuuteen

Kesällä Avointen oppimateriaalien kirjasto uudisti palvelun ominaisuuksien ohjeistuksen. Nyt ohjeistus on saatavissa oppimateriaalina, siis muiden oppimateriaalien tavoin helposti viitattavana ja omille oppimisalustoille ja sivustoille upotettavana. Tutustu ohjeistukseen kirjastossa.

Avointen oppimateriaalien kirjasto on toteutettu Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen -hankkeessa, jossa yksi tavoitteista on nimensä mukaisesti avointen oppimateriaalien edistäminen. Tätä varten olemme tuottaneet ohjeistuksia myös oppimateriaalien tekemiseen. Hankkeen alkuvaiheessa hankitut oppimateriaalit mm. tekijänoikeuksista opetuksessa, digipedagogiikasta ja erilaisten oppimateriaalien tekemisestä ovat saatavilla Avointen oppimateriaalien kirjastosta.  Avointen oppimateriaalien kirjaston tiimiläiset ovat eri tapahtumissa ohjeistaneet avoimen julkaisun saloihin, esimerkiksi Pedaforumissa pidettyyn esitykseen "Avointen oppimateriaalien kirjasto tukee avointa oppimista" voit tutustua täältä.

Lue lisää ja osallistu jakamiseen osoitteessa aoe.fi!