Ensimmäinen suomalaisjoukkue opiskelijoiden supertietokonekilpailussa

Kuva: Adobe Stock

Ensimmäinen suomalaisjoukkue opiskelijoiden supertietokonekilpailussa – seuraa joukkuetta Twitterissä

CSC on koonnut Suomen ensimmäisen joukkueen kansainväliseen opiskelijoiden supertietokonekilpailuun.

Student Cluster Competition (SCC) järjestetään vuosittain Supercomputing-konferenssin (The International Conference for High Performance Computing, Networking, Storage, and Analysis) yhteydessä. Tänä vuonna Dallasissa järjestettävä SC22 on suurin ja tärkein suurteholaskennan konferenssi. Kilpailussa kandivaiheen opiskelijoista muodostetut kuuden hengen joukkueet suorittavat erilaisia suurteholaskentaan liittyviä tehtäviä omilla pikkuklustereillaan. Kilpailu kestää 48 tuntia ilman taukoja.

CSC:n joukkue ”Revontuli” koostuu kuudesta neljän eri yliopiston opiskelijasta ja yhdestä neuvonantajasta. Revontuli-joukkue osallistuu SCC-kilpailun virtuaaliseen IndySCC-versioon, jossa käytetään omien klustereiden sijaan järjestäjän pilvialustaa.  

Joukkueen jäsenet:
Niklas Halonen, sähkötekniikka, Aalto-yliopisto
Leopekka Saraste, fysiikka, Helsingin yliopisto
Huy Trinh, tietotekniikka, matematiikka, Tampereen yliopisto
Roope Salmi, tietotekniikka, Helsingin yliopisto
Ilmari Vahteristo, tietotekniikka, LUT-yliopisto
Matias Zwinger,  tietotekniikka, Aalto-yliopisto
Jussi Enkovaara, joukkueen neuvonantaja, CSC:n vanhempi HPC-asiantuntija

– Lähdemme innoissamme kisaamaan ja osoittamaan kykymme. Ryhmämme jäsenten taidot ja CSC:n tuki antavat tiimillemme erinomaiset mahdollisuudet pärjätä finaalikisassa parhaiden joukossa, joukkueen jäsenet kertovat.

Joukkueen strategia perustuu jäsenten monipuoliseen taustaan ja ennakkoharjoitteluun. CSC:n HPC-alan konkarit Jussi Enkovaara, George Markomanolis (nykyisin AMD:llä) ja Jussi Heikonen ovat kouluttaneet joukkuetta vuoden alusta lähtien ja tiimiläisillä on aiempaa kokemusta mm. HPC- ja pilvialustoista, tieteellisistä ohjelmistoista, ohjelmoinnista, data-analyysistä ja Linux-järjestelmistä.

Itse kilpailun ensimmäinen koitos on iltapäivällä 25.10. alkava 24 tunnin HPL Hero Run -sessio, jossa tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman korkea teho Linpack-benchmarkilla järjestäjien pilvialustalla.  Kilpailun päätapahtuma pidetään perjantaista sunnuntaihin 4.-6.11. Kilpailijoille pystytetään CSC:lle työtila, jossa joukkue ratkoo kilpailussa annetut tehtävät. Joukkue suorittaa tehtävät itsenäisesti ilman neuvonantajan tai ulkopuolisten apua.

Kilpailussa joukkueiden tehtävinä ovat Linpack-benchmarkin lisäksi kolmen ohjelmiston asennus, optimointi ja ajot. Ohjelmistoina ovat Nanoscale Molecular Dynamics (NAMD), miniVite ja yksi mysteerisovellus datasetteineen, jotka paljastetaan kilpailijoille vasta kilpailun alussa.

 – Joukkueen kokoamisen ja kilpailuun osallistumisen tavoitteena on lisätä CSC:n ja suurteholaskennan näkyvyyttä kandivaiheen opiskelijoiden keskuudessa ja herättää kiinnostusta alaan liittyviin opintoihin. Laskennallinen tiede on Suomessa korkeatasoista ja LUMI-superkone tarjoaa tutkijoille ennennäkemättömät laskentaresurssit huippuluokan tieteen tekemiseen. Haluamme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että alalle riittää osaajia tulevaisuudessakin, kertoo kehityspäällikkö Jussi Heikonen CSC:ltä.

Kilpailijat kertovat kuulumisistaan ja kilpailu etenemisestä Twitterissä.
Ota tili @TeamRevontuli seurantaan.

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »


 

Tommi Kutilainen

Kirjoittaja on työskennellyt muutaman vuosikymmenen tiedeviestinnässä. Twitter: @TommiKutilainen