News

null Avoimia oppimateriaaleja nyt myös Finna.fi:ssä

Avoimia oppimateriaaleja nyt myös Finna.fi:ssä

Kuva: Paavo Pykäläinen

Suomen tiede- ja kulttuuriaineistot yhteen kokoava Finna.fi -hakupalvelu tarjoaa nyt uusia mahdollisuuksia oppimiseen. Palvelun runsaaseen valikoimaan on nyt lisätty Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyvät oppimateriaalit. Niiden avulla kuka tahansa voi lisätä osaamistaan esimerkiksi tekoälystä, työelämän kehittämisestä tai kartuttaa kielitaitoaan.

Oppimateriaalit ovat vapaasti käytettävissä. Niitä voi hyödyntää oman osaamisen kehittämisessä, opiskelujen parissa tai opettajan työssä. Suurta osaa materiaaleista on mahdollista muokata omaan tarpeeseen.

 – Pedagogisesti tuotetun tiedon saatavuus ajasta ja paikasta riippumattomasti on entistä tärkeämpää, kun ihmiset kehittävät omaa osaamistaan. Avoimet oppimateriaalit palvelevat kaikkia tiedonjanoisia ja jatkuvan oppimisen tarpeita, kertoo erityisasiantuntija Tomi Kytölä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Oppimateriaaleja tuottavat yksittäiset opettajat, organisaatiot sekä hankkeet, jotka rahoitetaan julkisista varoista. Materiaalit kerätään Finnaan alati täydentyvästä Avointen oppimateriaalien kirjastosta, joka on niiden jakamisen ja tallentamisen palvelu.

Avointen oppimateriaalien kirjasto on OKM:n ja OPH:n yhteinen palvelu, jonka kehitystyötä koordinoidaan CSC:llä.

Löydä monipuolisia aineistoja oppimiseen ja opetukseen

Hakupalveluna Finna sisältää runsain mitoin materiaalia oppimiseen ja opetukseen kirjastoilta, museoilta ja arkistoilta.

Palvelun kautta voi tutkia korkeakoulujen opinnäytteitä ja verkosta saatavia tiedeartikkeleita. Haun avulla voi löytää myös paljon historiallista materiaalia: videoita, vapaasti käytettäviä valokuvia ja karttoja. Kirjallisuudesta kiinnostuneet voivat yhdellä kertaa tarkistaa kirjojen saatavuuden eri kirjastoissa.

Oppimateriaaleja voi hakea Finnassa kahdella tavalla. Niitä voi selata omalla välilehdellään, jossa käytössä ovat monipuoliset rajausominaisuudet. Hakua voi kohdistaa kaikkien koulutusasteiden ja oppiaineiden, tutkintojen tai tieteenalojen mukaan.

Oppimateriaalit löytyvät myös etusivun haulla, jonka kautta saa samalla kertaa nähtävilleen kaiken Finna.fi:n tarjonnan.

Finnan rajapintoja hyödyntämällä oppimateriaalit sekä muut aineistot ovat otettavissa käyttöön myös oppimisen erilaisissa palveluissa, kuten oppimisalustoissa.


CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on suomalainen, valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus. Tuotamme kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille niin, että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.

Lisätietoja:

Avointen oppimateriaalien kirjasto, oppimateriaalivaranto@csc.fi

Mikä Finna.fi on?

 • Koti Suomen tiede- ja kulttuuriaineistoille.
 • Kattava oppimisen palvelu.
 • Avattu vuonna 2014.
 • Kehittäjänä Kansalliskirjasto yhdessä 400 kotimaisen toimijan kanssa.
 • 16,5 miljoonaa aineistoa, joista 2,1 miljoonaa saatavilla suoraan verkossa.
 • Rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Mikä on Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)?

 • Kaikkien koulutusasteiden yhteinen julkaisualusta avoimille oppimateriaaleille.
 • Yhteinen alusta eri oppialojen oppimateriaalien löytämiselle ja käyttämiselle.
 • Kehittäjinä opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus.
 • Kaikki aineistot saatavilla suoraan verkosta.
 • Avattu vuonna 2020.