Tulevaisuuden kunnassa älyteknologia kohtaa tunneälyn

Tulevaisuuden kunnassa älyteknologia kohtaa tunneälyn

Kuntamarkkinoille, vuoden tärkeimpään kunta-alan tapahtumaan, kokoontuu vuosittain huomattava määrä kuntien, valtion ja muun julkisen hallinnon edustajia. Tänä vuonna paikalla on yli 7 000 vierailijaa, mikä näkyy ja kuuluu kauas.

Vilkkaasta puheensorinasta sekä ahtaasti sullottujen ständien ja väkijoukon määrästä päätellen osallistuminen on vaivan arvoista. Tunnelma on kuin markkinoilla konsanaan. Punapaitaiset oppaat ohjaavat eksyneitä oikeisiin paikkoihin lukuisissa eri kerroksissa.

Näyttelyn asettajia on kirjaimellisesti laidasta laitaan, koulutuspalveluista hyvinvointi- ja kuntoutuspalveluihin. Tietoiskujen aihepiirit vaihtelevat koulun sisäilmaongelmien kartoittamisesta keinoälyn mahdollisuuksiin hoivapalveluiden kehittämisessä.
 

 

Tuleva maakuntauudistus ja palvelutuotantorakenteen muutos näkyvät puheenvuoroissa ja esityksissä. Keskustelua herätellään muun muassa siitä, kuinka kuntien väliset ICT-palvelut tulisi organisoida uudelleen reformin myötä. Politikointi käy kuumana.

Oma viisihenkinen MPASSid-tiimimme kotiutuu pariksi päiväksi vähemmän hälyiseen kolmanteen kerrokseen. Sijainti ei lopulta ole ollenkaan huono, sillä paikalle vaeltaa tasainen virta kunta-alan henkilöstöä kysymään, mikäs se MPASSid oikein on ja mihin sillä pääsee.

Kerromme, että MPASSid on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama jatkuvan oppimisen tunnistuspalvelu peruskouluille ja lukioille ja että palvelua operoi CSC. Vaikka kunnat eivät ainakaan toistaiseksi ole CSC:n suoria asiakkaita, peruskouluissa ja lukioissa on jo runsaasti MPASSid-palvelun käyttäjiä. Kuntamarkkinoiden aikana luku kasvaa kohisten. Uskallamme pian puhua peräti 200 000 käyttäjästä, sillä uusia sopimuksia solmitaan useita päivittäin.  

On hienoa huomata, että palvelulle löytyy jo sitoutuneita ja siinä hyötyä näkeviä käyttäjiä. Vaikka CSC ei organisaationa tai palveluntuottajana ole vielä tuttu kunta-alalla, käy mielessäni, että moni saattaa käyttää palveluitamme tietämättään.

Uskallamme pian puhua peräti 200 000 MPASSid-tunnuksen käyttäjästä, sillä uusia sopimuksia solmitaan useita päivittäin.

Tapaamme jonkin verran lukioiden henkilökuntaa, joille MPASSid-palvelu on entuudestaan tuttu Examina-verkkopalvelun takia. Ylioppilastutkintolautakunta, Opetushallitus, Kopiosto ry ja Tuotos ry sopivat vastikään yhdessä, että lukioiden opettajat pääsevät käsiksi vanhoihin ylioppilaskokeiden aineistoihin Examinassa, johon tunnistaudutaan MPASSid-palvelun kautta. Tämä on saanutkin lukiot ja kunnat sankoin joukoin liikkeelle, ja se näkyy myös Kuntamarkkinoilla.

Koen, että on hyödyllistä ja mielenkiintoista tavata palvelun loppukäyttäjiä ja muita digitaalisia palveluja kehittäviä asiantuntijoita ja rakentaa yhdessä asiakasymmärrystä kuntien toiminnasta.

Kuntien tulevaisuudesta ja digitalisaatiosta keskustellaan tapahtumassa vilkkaasti. Erityisesti puheenvuorot älykunnista vetävät runsaasti väkeä, vaikka itse tietoiskujen anti jää joiltakin osin melko ohueksi.

Eräässä tietoiskussa kuntien edustajat tunnustavat älyteknologian olevan merkittävä osa kunnan tulevaisuutta. Osa myöntää, etteivät he tiedä, millaisia ratkaisuja tämä heidän kohdallaan tarkoittaa. Epävarmaa on myös, mitä konkreettisia muutoksia keinoälyn käyttöönotto osana digitaalisia palveluja tarkoittaa. Kunnissa tiedostetaan, että samalla kun päätöksenteko tapaa olla jäykkää, on tarve muutokselle kuitenkin suuri.
 

 

Eräs tilaisuudessa esiintyneistä teknologiayrityksistä tekee asiakastutkimusta kuntapalveluiden digitalisoinnin trendeistä. Tuloksista käy ilmi, että trendien vaikutus oman kunnan tai organisaation toimintaan on erittäin suuri. Kuntien tulevaisuus näyttää nojaavan älykaupungin kehittämiseen, prosessien automatisointiin sekä palvelukokemuksen, hyvinvoinnin, elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Eräässä tietoiskussa toivotaan, että digitalisaatio otetaan osaksi kunnan strategiaa ja etsitään rohkeasti uusia tapoja toimia.      

Totean ilolla, että CSC:n operoima käyttäjätunnistus istuu oivallisesti digitalisoituvissa kunnissa palvelukokemuksen, mobiiliteknologian ja ICT:n modernisoinnin kylkeen ratkaisuna, joka säästää aikaa olennaiseen – eli opetukseen. Jään innolla odottamaan, miten lokakuussa julkaistava, 20 uutta kuntaa sekä 20 uutta palvelua MPASSid-luottamusverkostoon etsivä kampanjamme otetaan kunnissa ja palveluyrityksissä vastaan.  

Katso haastattelu aiheesta KuntaTV:n verkkosivuilta.

Kirjoittaja on MPASSid-tunnistuspalvelun viestintävastaava.
 

Lue myös:

Kuvat: Adope Stock ja CSC

 

Julkaistu alunperin 3.10.2018.

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Mariikka Kekäläinen

Kirjoittaja on kiinnostunut ihmisistä, ilmiöistä ja mahdollisuuksista. Blogaaja on työskennellyt CSC:llä markkinoinnin asiantuntijana. Twitter: @MariikkaKekline