Uutisia

null CSC hankkii kvanttilaskentasimulaattorin valmistautuakseen tulevaan kvanttilaskennan kauteen

CSC hankkii kvanttilaskentasimulaattorin valmistautuakseen tulevaan kvanttilaskennan kauteen

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus hankkii 30 kubitin kvanttilaskentasimulaattorin suomalaisen tutkimusyhteisön käyttöön. Tämä Atoksen toimittama simulaattori, Quantum Learning Machine, tarjoaa suomalaiselle tutkimusyhteisölle keinot valmistautua tulevaan kvanttilaskennan kauteen. CSC on antanut simulaattorille nimen Kvasi ja se avataan tutkijoille lähiaikoina.

Kvasin käyttäjäkunta koostuu korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoista ja teollisuuden edustajista. Kvasin tarkoituksena on auttaa suomalaista tutkimusyhteisöä kehittämään asiantuntijuuttaan kvanttilaskennan alalta ja hankkimaan kvanttitietokoneen käyttöön tarvittavia taitoja.

Kvasi mahdollistaa kvanttiteorian sovellusten korkeatasoisen tutkimuksen ja siten se luo uusia teknologioita ja ratkaisuja laajaan kirjoon ongelmia.

– Kvasi tuo uudenlaisen ja kiinnostavan lisän CSC:n laskentaympäristöön. Tämä kvanttisuorittimen simulaattori mahdollistaa kvanttialgoritmien opettelun ja suunnittelun ja Kvasin käyttöä tukee kunnianhimoinen käyttäjäohjelma.  Kvasi on CSC:n kaikkien laskenta-asiakkaiden käytettävissä, kertoo ohjelmajohtaja Pekka Manninen CSC:stä.

Kvasi koostuu ohjelmointiympäristöstä, koodin optimointimoduuleista ja simulaattorista, jolla käyttäjät voivat testata koodiaan ja visualisoida tuloksiaan. Tällä koneella voi simuloida realistisesti nykyisiä ja tulevia kvanttisuorittimia, jotka kärsivät kvanttikohinasta, dekoherensista ja valmistusvirheistä. Kvanttikoneiden suorituskyvyn pullonkauloja voi siten tunnistaa ja kiertää.

– Olemme ylpeitä voidessamme toimia CSC:n luotettuna partnerina ja näyttää jatkuvaa sitoutumistamme suomalaisen tutkimusyhteisön kilpailukykyyn. Atoksen kvanttilaskentasimulaattorin avulla tutkijat, insinöörit ja opiskelijat voivat kehittää ja kokeilla kvanttilaskentaohjelmistoja jo ennen kuin kvanttitietokoneet ovat saatavilla, sanoo Atos Pohjoismaiden toimitusjohtaja Harri Saikkonen.

Tämä on uusi askel CSC:n ja Atoksen kumppanuudessa. CSC ja Atos allekirjoittivat sopimuksen seuraavan sukupolven datanhallinnan ja laskennan ympäristön toimittamisesta joulukuussa 2018.

Suomalainen kvanttitutkimus on korkeatasoista. Esimerkiksi vuonna 2016 suomalais- ja yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat solmimaan maailman ensimmäiset kvanttisolmut ja CSC:n supertietokoneella tehdyt mallinnukset olivat tässä tutkimuksessa keskeisessä asemassa. Vuonna 2020 tutkimusryhmät CSC:ltä, Aalto-yliopistosta ja Åbo Akademista sekä heidän yhteistyökumppaninsa Bostonin yliopistosta Yhdysvalloista osoittivat ensimmäistä kertaa, kuinka ympäristön kohina vaikuttaa systemaattisesti kvanttitietokoneen laskentaan.

Lisätietoja

Pekka Manninen, ohjelmajohtaja, CSC
pekka.manninen@csc.fi
+358 50 381 2831

Mikael Johansson, teknologiastrategisti, CSC
+358 40 752 6291
mikael.johansson@csc.fi

Harri Saikkonen, toimitusjohtaja, Atos Pohjoismaat
+358 40 760 0187
harri.saikkonen@atos.net

Michaela Lindqvist, markkinointijohtaja, Atos Pohjoismaat
+358 445 729 451
michaela.lindqvist@atos.net

Mikael Johansson: Kvasi — kvanttilaskennan simulaattori CSC:lle

Pekka Manninen: Kvanttilaskennassa otettu jo tärkeät ensiaskeleet

Atos launches the highest-performing quantum simulator in the world (4.7.2017)

Kvanttilaskennan perusteisiin voi tutustua CSC:n webinaarissa What is Quantum Computing?

 

CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.

Atos is a global leader in digital transformation with 110,000 employees in 73 countries and annual revenue of € 12 billion. European number one in Cloud, Cybersecurity and High-Performance Computing, the Group provides end-to-end Orchestrated Hybrid Cloud, Big Data, Business Applications and Digital Workplace solutions. The Group is the Worldwide Information Technology Partner for the Olympic & Paralympic Games and operates under the brands Atos, Atos|Syntel, and Unify. Atos is a SE (SocietasEuropaea), listed on the CAC40 Paris stock index.

The purpose of Atos is to help design the future of the information space. Its expertise and services support the development of knowledge, education and research in a multicultural approach and contribute to the development of scientific and technological excellence. Across the world, the Group enables its customers and employees, and members of societies at large to live, work and develop sustainably, in a safe and secure information space.