CSC on mukana 11 uudessa EU-projektissa vuonna 2019

CSC on mukana 11:ssä Euroopan unionin rahoittamassa projektissa, jotka ovat alkaneet tai alkavat vuonna 2019. Nämä projektit saavat rahoitusta EU:n tutkimus- ja innovointiohjelma Horisontti 2020:stä tai Euroopan aluekehitysrahastosta.

Monet näistä uusista projekteista liittyvät Euroopan avoimen tieteen pilvipalveluun (EOSC). EOSCsecretariat.eu-projekti muodostaa organisaatiorakenteen, joka tukee EOSC-pilvipalvelun täytäntöönpanoa. CSC:llä on johtovastuu projektin keskeisestä työpaketista, joka auttaa kehittämään ja muovaamaan EOSC-pilvipalvelua sen seuraavaa toimintavaihetta varten.  Työpaketissa kehitetään esimerkiksi innovatiivisia liiketoimintamalleja, palveluntarjoajien ja käyttäjien osallistumissääntöjä sekä kestävän hallinnon oikeudellista ja organisatorista kehystä.

EOSC-Life-projektin tarkoituksena on panna täytäntöön EOSC-pilvipalvelun biologisia tieteitä koskeva osio eurooppalaisen biologisen tiedon infrastruktuurin ELIXIRin koordinoimana. EOSC-Life kokoaa yhteen 13 biologista ja lääketieteellistä tutkimusinfrastruktuuria digitaalisen biologian avoimen yhteistyöalueen luomiseksi. EOSC-Life muuttaa eurooppalaisia biologisia tieteitä tarjoamalla avoimen, Euroopan laajuisen, yhteistyöhön perustuvan ja eri tieteenalojen välisen ympäristön datatieteelle.

EOSC-Nordic-projektin tarkoituksena on helpottaa EOSC-pilvipalveluun liittyvien aloitteiden koordinointia Pohjoismaissa ja Baltian maissa ja hyödyntää synergiaetuja, jotta näissä maissa saavutetaan politiikkojen ja palvelujen tarjonnan suurempi yhdenmukaisuus EOSC-pilvipalvelussa hyväksyttyjen standardien ja käytäntöjen mukaisesti. Tällä tavoin projektin avulla pyritään vahvistamaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden asema EOSCin konseptin, periaatteiden ja lähestymistavan omaksumisen edelläkävijöinä.

EOSC-kehykseen kuuluvassa FAIRsFAIR-projektissa pyritään tarjoamaan käytännön ratkaisuja FAIR-dataperiaatteiden (Findable, Accessible, Interoperable and Re-Usable: löydettävä, saavutettava, yhteentoimiva ja uudelleenkäytettävä) käyttämiseksi tutkimusdatan koko elinkaaren ajan. Painopisteenä on FAIR-datakulttuurin ja sellaisten hyvien käytäntöjen omaksumisen edistäminen, joilla datasta tehdään FAIR-periaatteiden mukaista.

CINECA-konsortiolla on pääsy yli 1,4 miljoonaan näytteeseen, joita biopankkiverkosto ylläpitää Euroopassa, Afrikassa ja Kanadassa. CINECA-projektissa tarjotaan välineitä metadatan standardoimiseksi, federoituneen datan löytämiseksi ja laskentatehon saamiseksi siirtämättä dataa yli kansallisten rajojen. Projektissa käsitellään myös kolme mannerta kattavia monimutkaisia eettisiä, oikeudellisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ja tietoturvavaatimuksia hyödyntämällä ympäristöä tieteellisten saavutusten aikaansaamiseksi.
 

CSC on mukana yhdessätoista vuonna 2019 alkavassa EU-projektissa. Kuva: Adobe Stock

Plasmafysiikan koodit valmiiksi eksa-luokkaa varten

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) on eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri, joka tarjoaa maailmanluokan laskenta- ja datanhallintaresursseja ja  palveluja tutkijoille. PRACE-hankkeen kuudes täytäntöönpanoprojekti PRACE-6IP alkaa keväällä 2019. CSC:n panos projektiin on yhteensä 107 henkilötyökuukautta, mikä tekee tästä projektista henkilötyökuukausina mitattuna CSC:n suurimman vuonna 2019 alkavan projektin.  

PRACE-6IP-vaiheeseen kuuluu uusi osa-alue eli uusi työpaketti WP8: "Forward looking software solutions". Tässä työpaketissa CSC johtaa projektia, jonka nimi on Modernisation of Plasma Physics Simulation Codes for Heterogenous Exascale Architectures. Tämän työpaketin tavoitteena on tieteelliseltä potentiaaliltaan erittäin merkittävien simulaatiokoodien lähdekoodin parantelu.

– CSC:n yhteistyössä MPCDF:n (Garching, Saksa) ja Ljubljanan yliopiston (Slovenia) kanssa johtama projekti arvioitiin parhaaksi kaikista ehdotuksista. CSC:n yhteistyökumppaneita ovat Aalto-yliopisto fuusioenergian simulaatiokoodi Elmfiren osalta ja Helsingin yliopisto avaruusfysiikan koodin Vlasiatorin osalta. Molemmat koodit ovat kansainvälisesti korkealaatuisia, ja ne on kehitetty Suomessa. Tämä projekti auttaa säilyttämään nämä suomalaiset laskennallisen tieteen keihäänkärjet kansainvälisesti kilpailukykyisinä, toteaa CSC:n ohjelmajohtaja Janne Ignatius.
 

Harvinaisia sairauksia ja Elmer-ohjelmiston kehittämistä

EJP-RD-projekti (European Joint Programme on Rare Diseases, harvinaisten sairauksien tutkimista koskeva eurooppalainen ohjelma) kokoaa yhteen yli 130 laitosta 35 maasta ja muodostaa kattavan ja kestävän ekosysteemin, joka mahdollistaa positiivisen kierteen tutkimuksen, hoidon ja lääketieteellisen innovoinnin välillä. CSC:n toimien painopisteenä projektissa on kansallisten harvinaisia sairauksia koskevien tutkimusvaatimusten kartoittaminen ja näistä tarpeista ja kansallisista ratkaisuista viestiminen EJP-RD:n puitteissa.

Avointen kemiallisbiologisten seulontakeskusten eurooppalainen tutkimusinfrastruktuuri EU-OPENSCREEN (EU-OS, the European Research Infrastructure of Open Screening Platforms for Chemical Biology) muodostaa kansallisten seulonta- ja kemianlaitosten jaetun organisaation, yhteisen tietokannan ja keskuspäätoimipaikan, joka hallinnoi yhteistä yhdisteiden keruuta ja koordinoi hankkeiden etenemistä ja koulutusta. Se tarjoaa maailmanluokan palveluja korkeakouluille ja teollisuudelle pienten molekyylien seulonnan ja lääkeainekemian aloilla. Äskettäin rahoitetun EU-OPENCREEN-DRIVE-projektin avulla parannetaan EU-OPENSCREENin ja sen palvelujen kestävyyttä ja toiminnan laadukkuutta.

EU-OPENSCREEN-DRIVE tukee projektin tavoitetta edistää ymmärrystä ihmisten terveydestä ja terveellisen ympäristön ja elintarvikkeiden tuotannon yhteenliittämistä käyttämällä pieniä kemiallisia molekyyleja uusien innovatiivisten tutkimusvälineiden kehittämisen perustana. EU-OPENSCREEN saa rahoitusta myös Suomen Akatemialta.

Lisäksi Horisontti 2020  projekti Arrowhead Tools käynnistetään keväällä 2019. Arrowhead Tools -projektin tavoitteena on eurooppalaisen teollisuuden digitalisointi- ja automaatioratkaisujen parantaminen. Projekti tarjoaa suunnitteluprosesseja, integrointialustan ja välineitä digitalisoinnin, yhteenliitettävyyden ja automaatiojärjestelmäratkaisujen kustannustehokasta kehittämistä varten erilaisilla sovellusaloilla. Yli 80 kumppania kaikkialta Euroopasta yhdistävä Arrowhead Tools on Euroopan suurin automaation ja digitalisoinnin suunnitteluhanke. CSC kehittää projektissa avoimeen lähdekoodiin perustuvaa monifysikaalisten ilmiöiden mallintamiseen suunniteltua Elmer-ohjelmistoa. Työ toteutetaan tiiviissä yhteistyössä seuraavien muiden suomalaisten kumppaneiden kanssa: VTT, ABB ja Wapice.
 

Älykkäät teolliset ratkaisut ja hyvinvointiin, terveydenhuoltoon ja urheiluun liittyvät innovointialustat

Kaksi projektia, TÄRY ja HYTELI, saavat rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

TÄRY (teollisuuden älykkäiden ratkaisujen yritysyhteistyö)  projektin tavoitteena on vahvistaa kohderyhmäyritysten kilpailukykyä kehittämällä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) asiantuntemusta ja koulutusta teollisen toiminnan ja ylläpitohallinnon aloilla. Projektissa tarjotaan koulutusta suoraan kohderyhmäyrityksille, ja projektin päättymisen jälkeen koulutuksen tarjoamista jatketaan säännöllisesti KAMK:n tutkinto-opiskelijoille ja myös jatko-opiskelijoille. Projekti toteutetaan vankassa yhteistyössä teollisuuden kanssa.

HYTELI (hyvinvoinnin, terveydenhoidon ja liikunnan innovaatioalustat)  projektin tavoitteena on kehittää teknisesti edistyneitä innovaatioalustoja ja  ympäristöjä, jotta voidaan parantaa teknologisen asiantuntemuksen kansainvälistä tasoa ja edistää Kainuun alueen kilpailukykyä.

– CSC:n on innovoitava ja luotava asioita yhdessä asiakkaidemme ja muiden toimijoiden kanssa, ja EU:n projektit ovat tärkeä välinen tämän toteuttamiseksi, toteaa johtaja Per Öster CSC:ltä.

– Kiinnitämme paljon huomiota Euroopan avoimen tieteen pilvipalveluun (EOSC) ja keskitymme osallistamaan tutkijoita EOSC-kehitystoimiin sen varmistamiseksi, että EOSC vastaa tutkijoiden aitoon tarpeeseen ja tulee tarjoamaan heille todellista etua, Öster jatkaa.

CSC on tällä hetkellä mukana 25 aktiivisessa EU:n rahoittamassa projektissa. Lisäksi kolme muuta projektia käynnistetään vuonna 2019. Nämä 25 aktiivista projektia ovat saaneet lähes 200 miljoonaa euroa rahoitusta Euroopan komissiolta. Näistä varoista yli yhdeksän miljoonaa euroa on myönnetty suoraan CSC:lle. CSC koordinoi nykyisin kolmea EU:n projektia ja johtaa yhdeksää työpakettia.

Tutustu kaikkiin CSC:n yhteistyöprojekteihin osoitteessa: www.csc.fi/collaboration