News

Back

CSC mukana Tieteiden yössä 10.1.2019

Tieteen päivien ohessa tammikuun 10. päivän iltana ja yönä järjestettävä Tieteiden yö on jokaiselle tieteen ja kaupunkikulttuurin ystävälle suunnattu tapahtuma. Illan ja yön aikana voit esimerkiksi analysoida somedataa tai kuunnella luentoja maailmankaikkeuden alusta Elovena-tyttöön.

Perinteisesti CSC osallistuu tapahtumaan omalla esittelypisteellään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6). Tänä vuonna aiheenamme on jäätikkömallinnus. Näytämme CSC:n Elmer/Ice-mallinnusohjelmistolla tehtyjä jäätikkösimulaatioita ja kerromme miten supertietokoneiden avulla tutkitaan jäätiköitä, niiden sulamista ja vaikutusta merenpinnan nousuun. Kaiken takana on tietysti ilmastonmuutos.

Simulaatio jäätikön lohkeamisesta. Kuva: Jan Åström ja Jyrki Hokkanen (CSC)

Elmer/Ice on yksi käytetyimmistä ohjelmistoista jäätikkötutkimuksessa ja sillä laskettuja tuloksia on käytetty esimerkiksi Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raporteissa.

Toiminnallisella pisteellämme on nähtävää ja koettavaa myös lapsille ja  lapsenmielisille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mukana esittelypisteellä ovat Thomas Zwinger, Tommi Kutilainen ja Neea Karstén. Meidät löytää Tieteiden talon toisen kerroksen kabinetista klo 17 – 21:00. Tervetuloa pistäytymään!

Lisätietoja:

Tieteiden yö 2019

Emer/Ice-ohjelmisto