Tutkimusinfrastruktuurit mukaan Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun suunnitteluun – työpaja Helsingissä 9.5.2017

Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelu (European Open Science Cloud, EOSC) tulee parantamaan tieteenteon edellytyksiä ja lisäämään tutkimusdatan hyödyntämistä vahvistamalla ja liittämällä yhteen olemassa olevia tutkimusinfrastruktuureja. Pilvipalvelulle sidosryhmävetoista hallintokehystä suunnitteleva EOSCpilot-projekti kutsuu tutkimusinfrastruktuureita osallistumaan keskusteluun ja suunnittelutyöhön, ja järjestää työpajan Helsingissä 9. toukokuuta ERIC-tutkimusinfrastruktuurien verkostoitumiskokouksen yhteydessä.

Euroopan komissio pyrkii parhaillaan ottamaan jäsenvaltiot ja eri sidosryhmät – tiedepolitiikan, tutkimushallinnon ja tutkimusyhteisöjen edustajat – mukaan Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun suunnitteluun. Pilvipalvelua käyttävät pääsevät itse määrittelemään sen hallintoa. Helsingissä järjestettävä työpaja, joka keskittyy tutkimusinfrastruktuurien näkemyksiin ja odotuksiin, on ensimmäinen työpajojen sarjassa, joka käynnistää keskustelun ja yhteistyön eri sidosryhmien kanssa hallintokehyksen suunnittelussa.  

– Millaiseksi EOSC ainakin alkuun muodostuu, suunnitellaan ja lyödään lukkoon tulevina kuukausina, sillä Euroopan komissio aikoo julkaista Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun toteuttamisen tiekartan vielä vuoden 2017 aikana, kertoo johtaja Per Öster CSC:ltä.

– Tarvitsemme mahdollisimman laajan edustuksen eri toimijoita mukaan hallintokehyksen suunnitteluun, jotta siitä saadaan aidosti sidosryhmävetoinen. Toivomme kaikkien tutkimusinfrastruktuurien edustajien laajaa osallistumista työpajaan, niin ERIC-, ESFRI- kuin muidenkin infrastruktuurien osalta. Nyt on hyvä mahdollisuus vaikuttaa, Öster jatkaa.

Avoin ja turvallinen toimintaympäristö tutkijoille

Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun on tarkoitus tarjota kaikille EU:n tutkijoille turvallinen virtuaalinen toimintaympäristö, joka sisältää maksuttomia, avoimia ja saumattomia palveluita datan tallentamiseen, hallinnointiin, analysointiin, jakamiseen ja uudelleenkäyttöön tiedealojen välillä.

EOSC yhdistää olemassa olevat ja uudet temaattiset datainfrastruktuurit, tutkimukseen tarkoitetut pilvipalvelut sekä liittää yhteen horisontaalisia sähköisiä infrastruktuureja. Se myös kokoaa yhteen nykyisin hajallaan olevia palveluita ja ad hoc -ratkaisuja.

– EOSC tuo lisäarvoa skaalaedun, datalähtöisen tieteen ja tiedealojen välisen tutkimuksen edellytysten parantamisen näkökulmasta. Pilvipalvelun tarjoaman yhtenäisen virtuaalisen toimintaympäristön ja palvelujen kautta nykyisten ja jo tehtyjen infrastruktuuri-investointien vaikuttavuuden ja tulosten uskotaan pääsevän aivan uudelle tasolle, sanoo Öster.

CSC on kumppani EOSCpilot-projektissa (2017–2018), joka tukee toimenpiteillään Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun ensimmäisen vaiheen kehitystä.

1st EOSCpilot Governance Development Forum Workshop:
Research Infrastructures perspectives on the governance of European Open Science Cloud

9.5.2017, klo 10–12, Hotelli Katajanokka, Merikasarminkatu 1a, Helsinki

Ohjelma

  • Käynnissä oleva keskustelu Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun hallinnoinnista ja EOSCpilotin toiminta hallintokehyken suunnittelemiseksi
  • Paneelikeskustelu: Tutkimusinfrastruktuurien odotukset Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelulta
  • Paneelikeskustelu: Ihanteellinen hallintokehys Europpan avoimen tieteen pilvipalvelulle tutkimusinfrastruktuurien näkökulmasta

Työpajan sivut ja ilmoittautuminen (päättyy 3.5.):  http://eoscpilot.eu/events/eosc

Lisätietoja:

EOSCpilot-projektin www-sivut: www.eoscpilot.eu

Euroopan komission tiedote Euroopan pilvipalveluista 19.4.2016: European Cloud Initiative to give Europe a global lead in the data-driven economy

Euroopan komission korkeatasoisen EOSC-asiantuntijaryhmän ensimmäinen raportti ja suositukset: Realising the European Open Science Cloud (PDF)