EU-projekti Compleap tukee elinikäistä osaamisen kehittämistä

Työelämä on jatkuvassa murroksessa. Digitalisaatio, automatisaatio ja robotisaatio tuovat mukanaan uudenlaisia tapoja toimia ja tehdä työtä. Muuttuvien työmarkkinoiden ja ammattikuvien uudistumisen keskellä yksilöiden oman osaamisen elinikäinen kehittäminen korostuu. Yhä tärkeämmäksi nousee yksilön ymmärrys omasta osaamisestaan, kyky hankkia uutta osaamista sekä täydentää sitä puuttuvilta osin. Jotta osaaminen vastaisi kysyntää, tulisi myös koulutustarjontaa kehittää vastaamaan paremmin työelämän vaatimuksia ja tarpeita.

Compleap on kaksivuotinen EU-rahoitteinen projekti, jossa kehitetään oppijalähtöisiä palveluita yksilöiden osaamisen ja työelämän tarpeiden yhteensovittamiseksi. Tavoitteena on mallintaa osaamisen kehittämistä tukeva palveluiden viitekehys, jota voidaan hyödyntää kansallisesti läpi Euroopan. Tämän lisäksi viitekehyksessä kuvattua palvelutarjontaa tullaan kehittämään toteuttamalla kolme digitaalisten palveluiden prototyyppiä, joita testataan hankkeen toisen vuoden aikana yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Hankkeessa kehitettävät prototyypit nivoutuvat osaksi jo olemassa olevia kansallisia infrastruktuureja, ja niissä hyödynnetään oppimisanalytiikkaa yksilöiden valintojen tukemisessa.

– Osaamis- ja koulutustarpeisiin vastaaminen ja tulevaisuuden osaamisen turvaaminen edellyttävät yksilöiden osaamisen elinikäistä kehittämistä suhteessa työelämän tarpeisiin. Compleap-hankkeessa yksilön polkua katsotaan kokonaisvaltaisesti elinikäisen oppimisen näkökulmasta. Yksilöä tukevien digitaalisten palveluiden kokonaisuutta rakennetaan kansainvälisessä yhteistyössä, kertoo Compleapin projektipäällikkö Antti Laitinen CSC:ltä.

Yksilöt kerryttävät osaamistaan monin eri tavoin, ja osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tulevat tulevaisuudessa entisestään korostumaan oppimisessa ja työnhaussa. Ajasta ja paikasta riippumaton osaamisen hankinta vaatii joustavuutta myös koulutuspalveluilta. Compleap-hanke katsoo yli koulutusasteiden pitäen fokuksessa oppivan yksilön, jonka polkua pyritään tukemaan.

– CSC:n tavoitteena on edistää koulutustoimijoiden yhteistyötä ja ratkaisujen yhteentoimivuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Compleap-hankkeessa rakennettava kansainvälinen verkostotyö tukee erinomaisesti tätä tavoitettamme. Lisäksi hanke edistää myös muita keskeisiä periaatteitamme, osaamisen jakamista ja avoimuutta tavalla, joka on hyödyksi Suomelle ja Euroopalle, kertoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Joulukuussa 2017 alkaneesta hankkeesta vastaa CSC yhteistyössä Opetushallituksen, Oulun yliopiston, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Hollannin Dienst Uitvoering Onderwjisin (DUO) kanssa. Hankkeella on tämän lisäksi yhteistyökumppaneita muun muassa Saksasta, Portugalista ja Suomesta. Compleapin rahoitus on osa Euroopan komission Viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian (DG Connect) pääosaston digitalisaatiotavoitteita.

Compleap-projektin aloituskokous pidettiin tammikuussa. Kuva: CSC


Osallistu Compleapin kehittämiseen

Tuleva kevät ja kesä ovat yhteistyön ja verkoston rakentamisen aikaa Compleapille. Projekti järjestää kaksi sidosryhmäseminaaria aiheesta kiinnostuneille yhteistyökumppaneille. Ensimmäinen järjestetään 9. huhtikuuta Helsingissä ja toinen kesäkuun alussa Keski-Euroopassa. Seminaarien tavoitteena on kertoa Compleap-projektista sekä osallistaa kiinnostuneet projektin verkostotoimintaan ja sen kehittämiseen. Seminaareihin voi ilmoittautua mukaan Compleapin nettisivuilta.

Lisäksi hankkeeseen pääsee vaikuttamaan osallistumalla sidosryhmätyöskentelyyn. Sidosryhmät kokoontuvat ja pitävät yhteyttä kehittäjiin prototyyppien kehittämisvaiheen aikana ja välittävät arvokasta ymmärrystä sidosryhmien tarpeista. Compleap on kiinnostunut ottamaan myös uusia yhteistyökumppaneita. Organisaatioiden kyselyihin vastaa projektipäällikkö Antti Laitinen CSC:ltä

Lisätietoja: compleap.eu, sähköposti: compleap(at)csc.fi