FAIRsFAIR: FAIR data hub edistää datakulttuurin muutosta Euroopassa

Maaliskuun 14. päivänä käynnistettiin FAIRsFAIR-aloite. Sen avulla on tarkoitus edistää kulttuurimuutosta, jota tarvitaan löydettävän (findable), saavutettavan (accessible), yhteentoimivan (interoperable) ja uudelleenkäytettävän (reusable) eli FAIR-datan tuottamisen ja käytön lisäämiseksi Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelussa (EOSC).

Kuluneen vuosikymmenen aikana dataintensiivisestä tutkimuksesta ja avoimesta tieteestä on tullut normaalia käytäntöä. Tämän tieteen läpinäkyvyyteen ja dataintensiivisyyteen perustuvan uuden käytännön mahdollistamiseksi Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelu tarjoaa 1,7 miljoonalle eurooppalaiselle tutkijalle ja 70 miljoonalle tieteen ammattilaiselle virtuaalisen ympäristön, joka sisältää tutkimusdatan tallentamiseen, hallinnointiin, analysointiin ja uudelleenkäyttöön liittyviä avoimia ja saumattomia palveluita. Palvelut toimivat yli rajojen ja tieteenalojen yhdistämällä olemassa olevia tieteellisen datan infrastruktuureja, jotka ovat tällä hetkellä hajaantuneet tieteenalojen ja EU:n jäsenmaiden välillä.

FAIRsFAIR-hanketta (Fostering FAIR Data Practices in Europe) rahoitetaan Euroopan komission H2020-ohjelmasta ja toteutetaan tiiviissä vuoropuhelussa ja yhteistyössä keskeisten kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa. Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan konkreettisesti 36 kuukauden aikana FAIR-periaatteiden (löydettävä, saavutettava, yhteentoimiva, uudelleenkäytettävä) pohjalta yleistä tietämysinfrastruktuuria, joka liittyy akateemisen datan hallinnointiin, menettelyihin, normeihin ja mittaamiseen.

Tämä kunnianhimoinen hanke käynnistettiin virallisesti intensiivisen kaksipäiväisen käynnistyskokouksen aikana 14.–15. maaliskuuta 2019. Kokouksen järjesti hankkeen koordinaattori DANS Amsterdamissa, Alankomaissa. Kahdeksan jäsenvaltiota kattavat 22 kumppania työskentelevät yhdessä määrittääkseen suuntaviivat FAIR-lähestymistavalle, joka koskee datan säilytyspaikkojen datan- ja palvelunhallintaa kaikilla tieteenaloilla.

FAIRsFAIR-hankkeella on keskeinen rooli säilytyspaikkojen ja niiden sisältämän datan FAIR-sertifioinnin maailmanlaajuisten standardien kehittämisessä, ja se edistää toimintapolitiikkoja ja käytäntöjä, jotka tekevät EOSC-ohjelmasta toimivan infrastruktuurin. Tämä tapahtuu tiiviissä yhteistyössä hiljattain käynnistettyjen kansallisten ja temaattisten FAIR-aloitteiden, ESFRI-klusterien ja EOSC:n sihteeristön kanssa.

FAIR-datakeskus Euroopassa

Ingrid Dillo, DANS-instituutin FAIRsFAIR-hankkeen koordinaattori, esitti kumppaneille selkeän arvolupauksen:

 – Tavoitteemme on luoda FAIR data hub. Meidän on saatava aikaan Euroopan FAIR data hub, jonka avulla ihmiset voivat saada koulutusta, tietoa, apua ja neuvontaa tehdessään datastaan löydettävämpää, saavutettavampaa, yhteentoimivampaa ja uudelleenkäytettävämpää – ja tämä koskee kaikkia: tutkijoita, jatko-opiskelijoita, tutkimuksen tukijoita mutta myös päättäjiä ja rahoittajia. Toivomme, että data hubista tulee Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun FAIR-keskipiste.

Käytännön ratkaisuja tutkimusdatan koko elinkaaren ajan

FAIRsFAIR keskittyy kuuteen periaatteelliseen tavoitteeseen:

  • Parannetaan FAIR-resurssien yhteentoimivuutta.
  • Lisätään FAIR-datan tuottamista ja käyttöä politiikassa ja käytännössä.
  • Kehitetään palvelujen kypsyysmalli FAIR-sertifioinnin pohjaksi.
  • Luodaan luotettujen digitaalisten säilytyspaikkojen verkosto.
  • Perustetaan kaikille yhteisöille osaamiskeskus.
  • Sisällytetään FAIR-datakoulutus yliopistojen ohjelmiin.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi FAIRsFAIR perustaa osaamisverkoston (mallikursseja ja ‑opinto-ohjelmia, datatiedekouluja ja FAIR-osaamisen käyttöönottoa koskeva esite) oppilaitosten yhdenmukaistamiseksi ja tarjoaa kaikille tutkimusyhteisöille FAIR-dataosaamiskeskuksen, antaa suosituksia toimintapolitiikasta FAIR-periaatteita noudattavien poliittisten ja toimintaympäristöjen kartan pohjalta sekä ohjeita FAIR-periaatteiden sisällyttämisestä paremmin tutkimuskulttuuriin, luo FAIR-vaatimusten mukaisten säilytyspaikkojen rekisterin ja työkalupakkeja, joihin kuuluu yli 50 luotetun digitaalisen säilytyspaikan verkosto, ja kehittää FAIR-sertifioinnin ja palvelujen kypsyysmallin sertifioinnin pohjaksi.

Kutsu FAIR-mestareille kaikkialla Euroopassa

Ensimmäisenä FAIRsFAIR avaa tarjouskilpailun 15 asiantuntijalle ja "tekijälle" asiaankuuluvissa FAIR-hankkeissa. He voivat kuulua mihin tahansa tiedeyhteisöön, ja heidät valitaan yksilöllisten ansioiden ja tietämyksen perusteella. He kertovat FAIR-periaatteiden täytäntöönpanosta, edistävät synergiaa ja saavat aikaan hyötyjen vaihtoa ja vaikutuksia. Tämä ryhmä toimii FAIR-lähettiläinä tiedeyhteisöissään, ja se pääsee osallistumaan uusien toimintapolitiikkojen muotoilemiseen ja edistämiseen Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelua tukevan FAIR-politiikan ja FAIR-käytännön omaksumisen helpottamiseksi. Jos olet tällainen mestari tai tunnet jonkun, joka voisi auttaa meitä, otathan yhteyttä: EGFC-call@fairsfair.eu.

FAIR-dataa tukevat palvelut – työpajasarja

EOSC-hub-viikon aikana, perjantaina 12. huhtikuuta, FAIRsFAIR osallistuu ensimmäisen FAIR-dataa tukeville palveluille omistetun työpajan järjestämiseen yhdessä EOSC-keskuksen, OpenAIREn ja RDA Europen kanssa. Näiden työpajojen tarkoituksena on tutkia, miten olemassa olevat infrastruktuurit voivat toimia yhdessä, ja ymmärtää, miten FAIR-tutkimustulosten luomista tukevia palveluja voidaan toteuttaa. Toinen tapahtuma järjestetään 24. huhtikuuta Wienissä, Itävallassa, ja kolmas 17. syyskuuta 2019 Portossa, Portugalissa. Lisätietoa saat täältä.

FAIRsFAIR lyhyesti

  • Rahoitetaan Euroopan komission H2020-INFRAEOSC-2018–2020 ‑ohjelmasta  
  • Käynnistymispäivä: 1. maaliskuuta 2019
  • Kesto: 36 kuukautta
  • 22 kumppania 8 jäsenmaasta
    • 6 pääkumppania: DANS (hankekoordinaattori), CSC, DCC, Trust IT, STFC, EUA
    • CODATA, DATACITE, DTL, e-SDF, UvA, UniHB, SPARC Europe, SURFsara, UGOE, UKDA, UC3M, UNINHO, UH, RDA, INRIA ja CINES.
  • Kotisivu: www.fairsfair.eu
  • Twitter:   @FAIRsFAIR_EU #FAIRData #FAIRsFAIR
  • LinkedIN:  in/fairsfair/