Haku HPC-Europa3 tutkimusvierailuun käynnissä!

Transnational Access program HPC-Europa3 on nelivuotinen ohjelma, joka tarjoaa eurooppalaisille tutkijoille mahdollisuuden tutkimusvierailuihin ja suurteholaskennan infrastruktuurien hyödyntämiseen mukana olevissa Euroopan maissa. Ensimmäinen hakukierros on nyt käynnissä. Ohjelma sopii kaikille tohtoriopiskelijoista professoreihin tutkimusaloilla, jotka tarvitsevat maailmanluokan laskentapalveluita tutkimuksessaan.

Ohjelman kautta tutkijoiden on mahdollista vierailla ja tehdä tutkimusta yhdessä projektiin osallistuvassa maassa oman alansa tutkimusryhmien kanssa. Vierailijat saavat käyttöönsä Euroopan parhaimpia suurteholaskennan tutkimusinfrastruktuureita sekä kohdemaassa työskentelevien asiantuntijoiden tuen ja teknisen osaamisen.

Sen lisäksi, että tutkimusvierailujen määrää kasvatettiin, on luvassa nyt myös jotain täysin uutta. Mukana olevat HPC-keskukset tarjoavat tutkimusyhteistyönä vierailijoille niin kutsutut kontit (container), joihin he voivat pakata ohjelmointiympäristönsä ja joita voidaan helposti hyödyntää muissakin ohjelmaan osallistuvissa keskuksissa tai myöhemmin osana vierailijan kotiorganisaation resursseja. Kontit ovat suhteellisen uusia lupaavia teknologioita, joka eivät vielä ole yleistyneet suurteholaskennassa. Ne tarjoavat mahdollisuuden muun muassa kevyiden "sovellusten" luomiseen.

 


HPCE3-konsortio. CINECA/Italia johtaa konsortiota.


Kaikille taitotasoille

Ohjelma soveltuu tutkijoille, joilla ei ole aiempaa kokemusta suurteholaskennasta, kuin myös kokeneemmillekin vierailijoille. Eurooppalaiset tutkijat voivat hakea itselleen sopivaan tutkimusryhmään jonnekin isäntänä toimivaan organisaatioon. Isäntäryhmä auttaa vierailijaa saamaan parhaan hyödyn irti suurteholaskennasta tutkimuksensa kannalta.

– Aiemmat HPC-Europa-projektit ovat olleet erittäin suosittuja tutkijoiden keskuudessa, enkä ihmettele miksi. Tutkimuksen työkalut ja menetelmät ovat nykyään hyvin erikoistuneita, ja vaatii paljon tutkijalta omaksua aina viimeisintä tekniikkaa edustava työkalu. Sen sijaan, että yritettäisiin tehdä kaikki itse, on paljon tehokkaampaa tehdä yhteistyötä, selittää Suomen projektipäällikkö, Atte Sillanpää CSC:ltä.

– Mielestäni Euroopan komissio on osunut kultasuoneen mainostaessaan tutkimusvierailuja ja rohkaistessaan näin yhteistyötä eri maiden välillä. Tämä on mahtava tilaisuus oppia uusia menetelmiä, työvälineitä, tai lisää eri tutkimusaiheista niihin erikoistuneilta ryhmiltä. Luonnollisesti tämä voi johtaa pitkäaikaiseen tutkimusyhteistyöhön ja julkaisuihin, joista sekä isäntäorganisaatio että vierailijat hyötyvät.

 

Yhteistyötä ja tieteellisiä läpimurtoja

HPC-Europa tarjoaa myös isännille loistavan tilaisuuden luoda verkostoja muihin eurooppalaisiin tutkimusryhmiin. Vierailusta voi seurata myöhemmin yhteisiä julkaisuja, vastavuoroisia vierailuja tai pitkäaikaista yhteistyötä esimerkiksi yhteisten tutkimusapurahojen muodossa.

Helsingin yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston professori Ilpo Vattulainen osallistui aktiivisesti aiempaan HPC-Europa2-ohjelmaan. Vattulaisen tutkimusryhmä isännöi nuoria tutkijoita muulta Euroopasta, ja hänen ryhmänsä tutkijoita vieraili puolestaan muissa tutkimuslaboratorioissa.

– HPC-Europa-ohjelma vahvisti eurooppalaista tiedettä edistämällä yhteistyötä, joka tähtää kyseisten tieteenalojen haastavimpien ja tärkeimpien tutkimusongelmien ratkaisemiseen. Ohjelman anti tutkijoiden liikkuvuuden ja tieteellisten läpimurtojen suhteen oli yksinkertaisesti vaikuttavaa. Vaikutus kertaantui, koska ohjelmasta ei syntynyt juurikaan yleiskustannuksia tutkimusryhmälle, hakemusprosessi oli yksinkertainen, ja niiden läpimenoprosentti oli korkea, kertoo Vattulainen kokemuksistaan.

 

Kutsu kylään tai ilmoittaudu isännäksi!

Suomessa ohjelmaa koordinoi CSC, joka tarjoaa vieraileville tutkijoille laskentaresursseja sekä korkealaatuisia ICT-palveluja. Vierailijoiden matka- ja asumiskulut katetaan kokonaisuudessaan ja tutkimusryhmä saa projektilleen tarvitsemansa määrän laskenta-aikaa supertietokoneilta.

– Lisäksi, jos vierailun ajoittaa oikein, on mahdollista osallistua myös paikallisiin koulutuksiin, joihin muuten saattaisi olla liian kallista ottaa osaa. Esimerkiksi Suomessa CSC järjestää useita PRACE Advanced Training Centerin työpajoja ja kursseja vuosittain. Lisäksi CSC tarjoaa vierailijoiden käyttöön laajan ohjelmistovalikoiman etukäteen supertietokoneille asennettuna. Tämä voi olla myös yksi hyvä syy vierailla Suomessa, kertoo Sillanpää.

– Joten miksi ei kannattaisi vierailla mielenkiintoisessa tutkimusryhmässä, luoda uusia tai vahvistaa jo olemassa olevia yhteistyöverkostoja ja hyödyntää erinomaista eurooppalaista asiantuntijuutta?

 

Lisätiedot:

Atte Sillanpää
HPCE3, projektipäällikkö
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
atte.sillanpaa(at)csc.fi
p. +358 503 819 700

Marina Bouianov
HPCE3, TA vierailukoordinaattori
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
marina.bouianov(at)csc.fi

CSC:n verkkosivut
HPC-Europa3