Juha Lehtonen CSC:ltä nimitetty METS-metadatastandardin toimitusneuvostoon

Pitkäaikaissäilytyksen erityisasiantuntija Juha Lehtonen CSC:ltä on nimitetty METS-standardin toimitusneuvostoon. METS (Metadata Encoding and Transmission Standard) on erityisesti pitkäaikaissäilytykseen siirrettävien aineistojen paketointiin kehitetty standardi, jota käytetään myös Kansallisen Digitaalisen Kirjaston pitkäaikaissäilytyspalvelussa (KDK:n PAS-palvelu). 

Pitkäaikaissäilytyksen tarkoituksena ei ole pelkästään säilyttää bittejä, joista digitaaliset aineistot koostuvat, vaan turvata myös niiden käytettävyys ja ymmärrettävyyden säilyminen – kymmenien tai jopa satojen vuosien ajan. Lehtonen vastaa CSC:llä PAS-palvelussa säilytettävien aineistojen määrityksistä, joihin METS-standardi oleellisesti liittyy.

METS-standardin toimitusneuvosto on kansainvälinen joukko pitkäaikaissäilytyksen asiantuntijoita, joka on sitoutunut ylläpitämään ja kehittämään standardia sekä siihen liittyviä skeemoja ja dokumentaatiota. Toimitusneuvoston jäsenet edustavat merkittäviä pitkäaikaissäilytyksestä vastaavia organisaatioita ympäri maailmaa.
 
Lehtonen on osallistunut METS-standardin kehittämiseen jo ennen jäsenyyttään toimitusneuvostossa, erityisesti Kansallisen Digitaalisen Kirjaston tarpeisiin liittyen.

– Hienoa, että Suomen kansallinen näkemys METS-standardin kehittämisessä saadaan vieläkin näkyvimmin esille, ja erityisesti huomioiden kulttuuriperintöaineistojen lisäksi myös tutkimusaineistojen tarpeet, Lehtonen toteaa.

Tavoitteena kulttuuriperinnön säilyttäminen tuleville sukupolville

Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämän Kansallinen Digitaalinen Kirjasto -hankkeen tarkoituksena on lisätä kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitaalisten aineistojen ja kulttuuriperinnön merkitystä yhteiskunnassa. Hankkeen pitkäaikaissäilytyspalvelu käynnistyi marraskuussa 2015. Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa CSC ja sitä kehitetään yhteistyössä myös Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen kanssa.

PAS-palvelun avulla muistiorganisaatiot toteuttavat lakisääteisistä velvoitettaan säilyttää kansallista digitaalista kulttuuriperintöä. Palveluun ovat liittyneet jo Kansalliskirjasto, Museovirasto, Kansallisarkisto ja Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto. Ensimmäisen tuotantovuoden 2016 aikana pitkäaikaissäilytyspalvelu vastaanotti ja hyväksyi säilytykseen aineistoja noin 90 teratavua.

Lisätietoja

Kimmo Koivunen 
kehityspäällikkö 
CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy 
puh. 040 840 8196
kimmo.koivunen@csc.fi