Linux tänään 25 vuotta – Maailmanvalloitus onnistui

Elokuun 25. päivänä vuonna 1991 Linus Torvalds, tietojenkäsittelytieteen opiskelija Helsingin yliopistossa, kirjoitti ensimmäistä kertaa uudesta käyttöjärjestelmästä, jota hän oli alkanut kehittää. Merkkipäivän kunniaksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella juhlittiin maanantaina 22.8. avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä Linuxin 25-vuotista taivalta opiskelijaprojektista maailman suurimmaksi käyttöjärjestelmäksi. Ääneen pääsivät niin Torvaldsin entiset opiskelijatoverit ja kollegat kuin nykyiset Linuxin puolestapuhujat.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma totesi avauspuheenvuorossaan, että laitos voi olla ylpeä siitä, että Linux on keksitty juuri täällä.

– Vaikka Linux ei olekaan Helsingin yliopiston keksintö, laitos kuitenkin tarjosi Torvaldsille mahdollisuuden kehittää käyttöjärjestelmää palkkaamalla hänet assistentiksi, Tarkoma muistutti.


Kuva: Linus Torvaldsin kuva ja biografia paljastettiin juhlaseminaarissa.

"Linux ei ollut start-up"

Kun Torvalds aloitti yliopisto-opinnot, hän ystävystyi pian vuosikurssin ainoan toisen ruotsinkielisen opiskelijan, Lars Wirzeniuksen, kanssa. Nykyään QvarnLabsin teknologiajohtajana toimiva Wirzenius viihdytti juhlaseminaarin kuulijakuntaa muistelemalla Linuxin kehityksen alkuvuosia ja sattumuksia matkan varrelta.

Vaikka Wirzenius itse totesi, ettei hän osallistunut Linux-ytimen tekniseen kehitykseen lopulta kovinkaan merkittävästi, keskusteli hän projektin alkuvaiheessa paljon Torvaldsin kanssa Linuxin suunnittelusta ja oli myös perustamassa Linuxin dokumentointiprojektia uusien käyttäjien auttamiseksi.

– Olen kuitenkin tullut maailmalla tunnetuksi miehenä, joka jakoi toimiston Linus Torvaldsin kanssa, Wirzenius vitsaili.

Yleisön kysymykseen siitä, kutsuisiko Wirzenius Linuxia nykytermeillä start-upiksi, hän vastaa kieltävästi.

– Start-up-ajatteluun kuuluu mielestäni lähinnä nopean kasvun ja voittojen tavoittelu. Linux on osoittanut vuosien saatossa, että se on todella vaikuttanut ihmisten elämään.

Ennen kuin huomasitkaan, Linux oli kaikkialla

Linus Torvaldsia itseään ei tilaisuudessa nähty tai kuultu kuin arkistovideoiden muodossa. Vuonna 1994 järjestetyssä Linux 1.0 -version julkistamistilaisuudessa puhunut 24-vuotias totesi Unixin olevan "niin kallis käyttöjärjestelmä, että helpompaa on koodata sellainen itse."


Kuva: Nuorta Torvaldsia haastateltiin LInux 1.0-version julkistamistilaisuudessa vuonna 1994.

Helsingin yliopiston tietotekniikka-asiantuntija ja Linux-ylläpitäjä Jani Jaakkola kertasi lähes vuosi vuodelta Linuxin tien maailmanvalloitukseen. Teknisten saavutusten ja tärkeiden merkkipaalujen luettelo on vaikuttava.

– Vuoden 2005 tienoilla tajuttiin, että kenenkään huomaamatta Linuxista oli yhtäkkiä tullut maailman ykkönen sulautettujen järjestelmien käyttöjärjestelmänä. Näin vain tapahtui, Jaakkola ihmettelee.

Paitsi mobiililaitteissa ja palvelimissa, Linux on saavuttanut oletuskäyttöjärjestelmän aseman myös maailman tehokkaimmissa supertietokoneissa. CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski kertoi juhlayleisölle, kuinka Linux lähti leviämään Funetin tiedostopalvelimelta ja miksi Linuxista on tullut niin suosittu myös suurteholaskennan järjestelmissä.

– Lähes kaikki supertietokoneiden Top500-listan koneet käyttävät joko Linuxia tai Linuxiin pohjautuvaa käyttöjärjestelmää, Koski mainitsi.

Lue lisää: