Opiskelijatietojen vapaata liikkuvuutta edistävä EMREX-hanke kypsyi kansainväliseksi verkostoksi

Opiskelijaliikkuvuuden edistämiseen kehitetty EMREX-ratkaisu siirtyi pilotoinnista tuotantoon kesällä 2017. Huima 150 000 kirjautumisen rajapyykki meni rikki jo ensimmäisen puolen vuoden aikana, kun opiskelijat eri puolilla Eurooppaa ovat kirjautuneet palveluun jakaakseen suoritustietoihinsa liittyvää dataa. 

Kansainvälisen EMREX-yhteistyön tarkoituksena on tarjota helppokäyttöisiä ratkaisuja, joiden avulla yksilöt voivat hallita ja jakaa omaa opiskelijadataansa yli maarajojen esimerkiksi silloin, kun he hakevat opiskelu- tai työpaikkaa, hyväksyttävät suorituksiaan tai koostavat näkymää omaan opiskeluhistoriaansa. 
   

Pilotti sai opiskelijoilta kiitosta

EMREXin kehittäminen alkoi konseptin testaamisella kuuden jäsenvaltion kesken: Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska, Italia ja Puola. Vuosina 2015–2017 EMREX oli Euroopan komission rahoittama kansainvälinen Erasmus+-projekti, jota veti Suomessa CSC opetus- ja kulttuuriministeriön valtuuttamana.  

Ensin kumppanit rakensivat teknisen ratkaisun opiskelijoiden suoritustietojen sähköiseen siirtämiseen. Tämän jälkeen ratkaisua ja sen myötä syntynyttä verkostoa testattiin käytännössä kumppanimaiden vaihto-opiskelijoiden avulla.

Kokemukset osoittivat, että valittu tekninen ratkaisu on helppokäyttöinen, otettavissa käyttöön eri maissa erilaisista infrastruktuureista huolimatta ja se sai opiskelijoilta kiitosta. 
 

EMREX-verkoston toiminta käyntiin 

Erasmus+-rahoitteinen EMREX-projekti päättyi vuoden 2017 lopussa. Projektiin osallistuneet organisaatiot sekä uudet jäsenet muodostivat EMREX-verkoston (EMREX User Group), jonka tehtävänä on ylläpitää, kehittää ja tukea EMREXin toimintaa jatkuvana palveluna. Ensimmäinen vuosittainen tapaaminen järjestettiin 17. huhtikuuta Ranskan Pariisissa Groningenin julkilausuman verkoston seminaarin yhteydessä.

Tapahtumaan osallistui liki 40 henkeä kolmesta eri maanosasta. Lähes tusina uutta toimijaa oli halukkaita liittymään EMREX-verkostoon liitännäisjäsenen (associate partner) statuksella. EMREX-verkoston johtoryhmän puheenjohtajana valittiin jatkamaan kehityspäällikkö Jonna Korhonen CSC:ltä. 

– EMREX perustettiin, jotta se lisäisi opiskelijaliikkuvuutta ja tekisi siihen liittyvistä prosesseista suoraviivaisempia. Nyt EMREX laajenee palvelemaan yhä laajempaa käyttäjäkuntaa ja moninaisempia palveluja yksilön koko elinkaaren varrella. Signaalina halustaan vahvistaa asemaansa yhteistyökumppanina opintotietojen kansainvälisen liikkuvuuden edistäjänä allekirjoitimme EMREX-verkoston vuosikokouksessa myös Groeningenin julkilausuman, toteaa Korhonen. 
 


EMREX-verkosto tapasi Pariisissa 17. huhtikuuta.
 

EMREX-palvelu laajenee 

Samalla kun opiskelijoiden suoritustiedot digitalisoituvat ja opiskelija siirtyy hallinnoimaan häntä koskevia tietoja, EMREX on mukana luomassa ympäristöä, jossa opiskeludata voi virrata vapaasti rajojen yli. Tulevaisuudessa opiskelija voi EMREXin tuella hyödyntää dataansa paitsi opintojen aikana myös myöhemmin työelämässä. Esimerkiksi Norjassa työnantajat ovat jo ottaneet työkalun käyttöönsä osana rekrytointijärjestelmiään.  

Vuoden 2018 aikana verkoston tavoitteena on muun muassa kehittää ja laajentaa verkoston toimintaa, tukea uusia jäseniä käyttöönotossa sekä laajentaa yhteistä ELMO-standardia kattamaan myös tutkintotodistuksen liitteeksi toimitettavan eurooppalaisen Diploma Supplementin tietosisällön.  

Edistämällä datan liikkuvuutta ja luomalla dataan liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia EMREX tukee Euroopan laajuista talouskehitystä. 

CSC tuottaa EMREXiä palveluna suomalaisille korkeakouluille, edustaa Suomea EMREX-verkostossa kansallisena kontaktipisteenä sekä toimii verkoston johtoryhmän puheenjohtajana kaudella 2018–2020.  

  

Lisätietoja:   

Jonna Korhonen, 
kehityspäällikkö, EMREXin johtoryhmän puheenjohtaja 
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus oy  
jonna.korhonen@csc.fi

EMREX-verkkosivu
EMREX ja CSC
Groningenin julkilausuma