Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula vieraili CSC:llä: “Suomalaisten tulisi olla aktiivisempia EU-vaikuttamisessa”

Markku Markkula, Euroopan alueiden komitean (European Committee of Regions, CoR) puheenjohtaja, vieraili CSC:llä Keilaniemessä perjantaina 17. helmikuuta 2017 keskustelemassa Euroopan kilpailukyvystä digitaalisten sisämarkkinoiden puitteissa. Keskusteluissa korostuivat etenkin alhaalta ylös -lähestymistavat muutosten nopeuttamisessa Euroopassa sekä EU:n toimintalinjauksiin vaikuttaminen.

Markku Markkula ja Kimmo Koski
Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula (oikealla) ja CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Euroopan alueiden komitea on paikallis- ja aluehallintoa edustava elin Euroopan unionissa (EU). Alueiden komiteaan kuuluu 350 jäsentä kaikista 28 EU-maasta. Yksi komitean päätavoitteista vuosina 2015–2020 on luoda työpaikkoja ja kestävää kasvua osallistamalla paikallisia ja alueellisia toimijoita eurooppalaiseen päätöksentekoprosessiin ja näin kannustaa kansalaisia laajempaan osallistumiseen.

Vuoden 2016 alueellisen innovaatioselvityksen (Regional Innovation Scoreboard) mukaan Euroopan, Suomi mukaan lukien, suorituskyky innovaatioiden suhteen on laskenut vuosina 2014–2016. Markkula korosti, että Euroopan täytyy vakiinnuttaa yhdessätekemisen kulttuuri ja rikkoa omat rajansa.

– Kaupungit ja alueet ovat tulevaisuuden moottoreita Euroopassa, Markkula sanoi. – Kaupungit ovat muutoksessa – ne ovat muuttumassa alustoiksi, joilla kehitetään palveluja ja uutta yritystoimintaa. Meidän täytyy muuttaa ajattelu- ja toimintatapojamme.

Tiedon jakamista ja ekosysteemien rakentamista

Toimitusjohtaja Kimmo Koski esitteli CSC:n näkemyksiä digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisessä. Tutkimuksen, koulutuksen sekä innovatiivisen tuotekehityksen kattavan ekosysteemin luomiseksi toimintaa tulisi rakentaa vakiintuneen infrastruktuurin päälle. Avaintekijöitä ovat esimerkiksi suurteholaskenta, älykäs erikoistuminen, eurooppalainen avoimen tieteen pilvi (European Open Science Cloud), taitojen kehittäminen sekä semanttinen yhteentoimivuus. Kaikki nämä ovat tällä hetkellä CSC:llä tehtävän työn piirissä.

– Datakeskusten sijoittaminen alueille, jotka tarjoavat parhaat olosuhteet ekotehokkuudessa ja kustannustehokkuudessa, on yksi esimerkki älykkäästä erikoistumisesta, Koski mainitsi.

Keskustelutilaisuudessa oltiin yksimielisiä siitä, että suomalaisten toimijoiden tulisi olla proaktiivisempia ja vaikuttaa EU:n toimintalinjauksiin ja ohjelmiin varhaisessa vaiheessa ollakseen vaikuttavampia.

– EU ei ole vain rauhan työkalu – se on väline tiedon jakamiseen ja uuden edistyksen luomiseen, Markkula painotti.

Keskustelu suomalaisten vaikuttavuudesta EU:ssa jatkuu. CSC järjestää paneelikeskustelun aiheesta SuomiAreena-tapahtumassa Porissa 13.7. Lisätietoja tilaisuudesta julkaistaan www-sivuillamme lähempänä ajankohtaa.

Lisätietoja

Irina Kupiainen
kehityspäällikkö, CSC
irina.kupiainen@csc.fi