Suomalaistutkijalle PRACE-resursseja avaruussään mallintamiseen

Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin johtamalle tutkimusryhmälle myönnettiin jälleen erittäin kilpailtuja laskentaresursseja avaruussään tutkimiseen. Palmrothin ryhmä sai PRACE-tutkimusinfrastruktuurilta (Partnership for Advanced Computing in Europe) yhteensä 60 miljoonaa laskentatuntia Saksan Stuttgartissa sijaitsevalta (High-Performance Computing Center Stuttgart) Hawk-supertietokoneelta, joka on yksi Euroopan nopeimpia supertietokoneita.

Palmrothin ryhmä tutkii avaruussään häiriöitä magnetosfäärin energiavaihteluissa, jotka aiheuttavat ongelmia muun muassa avaruusaluksien toiminnassa.  Palmrothin ryhmä tutkii avaruussäätä Vlasiator-nimisellä simulaatio-ohjelmistolla.

– Vlasiatorista on hiljattain valmistunut ensimmäinen 6-ulotteinen versio, joka pystyy ensimmäisenä maailmassa todella mallintamaan, miten avaruussään kannalta tärkeimmät lähiavaruuden ilmiöt käyttäytyvät. Ajoimme testiajon CSC:n Grand Challenge -resursseilla, ja nyt nämä PRACE-resurssit käytetään tarkemman resoluution ajoihin, Palmroth kertoo.

Tutkimus auttaa ymmärtämään vaikeasti ennustettavia häiriöitä magnetosfäärin energiavaihteluissa. Avaruussään ymmärtäminen on koko ajan tärkeämpää, kun liikenne avaruudessa ja siihen liittyvä liiketoiminta lisääntyy jatkuvasti.

– Olemme innoissamme ja jännittyneitä, sillä tutkimuskysymyksemme liittyvät avaruussääilmiöiden ennustamattomaan puoleen, joita on yritetty ratkaista satelliiteilla yli 40 vuotta. Kun kerroin tulossa olevista ajoista muutama viikko sitten eräässä kansainvälisessä kokouksessa, syntyi kokoukseen lähes harras tunnelma – nytkö meidän ongelmat ovat ratkeamassa, Palmroth iloitsee.

Kuvateksti: Kuvakaappaus Vlasiator-ohjelmiston aiemmasta 5-ulotteisesta versiosta. Kuva: Minna Palmroth / Helsingin yliopisto


Uusi PRACE-haku avoinna

Seuraava PRACE-resurssihaku on parhaillaan auki. Tutkijat, tutkimusryhmät ja yritykset voivat hakea laskenta-aikaa Euroopan tehokkaimpiin kuuluvilta superkoneilta tällä PRACEn hakukierroksella, joka päättyy 29. lokakuuta 2019.

Haussa on mukana yhdeksän huippuluokkaan, niin kutsuttuun Tier-0-tasoon, lukeutuvaa supertietokonearkkitehtuuria viidestä eri maasta. Haku on tarkoitettu projekteille, jotka tarvitsevat erittäin suurta laskentakapasiteettia.

Tässä haussa kymmenen prosenttia jaettavista resursseista on varattu yritysten käyttöön. Yritykset voivat hakea laskentaresursseja, jos yrityksen pääkonttori sijaitsee Euroopassa tai jos yrityksellä on merkittävää tuotekehitystoimintaa Euroopassa.

CSC avustaa mielellään hakemusten teossa ja teknisissä kysymyksissä. Kiinnostuneita hakijoita pyydetään ottamaan yhteyttä kehityspäällikkö Sebastian von Alfthaniin (sebastian.von.alfthan(at)csc.fi, p. 040 588 8688).

Kaikki PRACEn Call 19:ssä resursseja saaneet tutkimusprojektit on listattu: http://www.prace-ri.eu/19th-call-for-proposals-for-project-access/