Tieteen päivillä kisataan Sisusella ja tutkitaan dataa

Mitä yhteistä on dinosauruksilla ja nesteen virtausdynamiikalla? Astu superkoneilla tehtävän tieteen maailmaan Tieteiden yössä. Näe, miten minisupertietokone Sisunen taipuu dinosaurusten kilpajuoksuksi ja miten tutkijat tarkastelevat nesteen käyttäytymisessä tapahtuvia muutoksia olosuhteiden vaihtuessa. Nuorten päivässä tutustutaan puolestaan maailmaa mullistavaan data-analytiikkaan.

Minisupertietokone Sisunen näyttää taitonsa

Tieteiden yössä torstaina 12. tammikuuta tutustutaan laskennalliseen tieteeseen ja opitaan, miten supertietokoneet ovat tutkijoille välttämättömiä työvälineitä auttaen heitä ratkomaan nykypäivän ja tulevaisuuden tieteellisiä haasteita.

Tieteiden yö on Tieteen päivien yhteydessä järjestettävä tapahtuma, jonka aikana tiede jalkautuu kaupungille Helsingissä. Tieteiden talolla vieraat pääsevät tutustumaan CSC:n omaan miniklusteri Sisuseen. Superlaskin on koottu kymmenestä voipaketin kokoisista Intelin NUC Mini PC -yksiköistä, joiden yhteisteho on noin 3 100 gigaflopsia. Mikäli ajatellaan, että koululaisen tehtäväksi tulisi noin 150 laskua viikossa, pystyisi Sisunen laskemaan kaikkien Suomen koululaisten matematiikan kotitehtävät 1 000 vuoden ajalta vain yhdessä sekunnissa.

Tieteiden talolla vierailijoilla on mahdollisuus oppia asiantuntijoiden opastuksella, miten tutkijat mallintavat nesteiden ja ilmavirtausten liikkumista. Lisäksi tutustutaan siihen, miten paleontologit voivat supertietokoneilla tutkia sukupuuttoon kuolleita dinosauruksia ja selvittää esimerkiksi näiden muinaisten eläinten kävely- ja juoksunopeuksia.

Illan aikana järjestetään kolme työpajaa, joissa asiantuntijamme kertovat supertietokoneiden sielusta ja niillä tehtävästä tieteestä. Työpajat alkavat kello 17.15, 17.50 ja 18.25. Lisäksi halukkaat voivat vaikkapa kisata omalla dinosauruksellaan Dinosaur Race -pelissä, haastaa asiantutijamme kiperillä kysymyksillä ja osallistua supertietokonevisaan, jossa jaossa myös palkintoja.

Nuorten päivässä tutustutaan mullistavaan data-analytiikkaan  

CSC järjestää Nuorten päivässä 13. tammikuuta data-analyysityöpajan. Kello 10–14 työskennellään datan parissa hyödyntäen internetistä löytyvää tietoa. Tilaisuudessa etsitään yhteyksiä eri tietojen välillä ja luodaan datasta visuaalisia esityksiä. Työkaluna on ammattikäytössäkin oleva Jupyter Notebooks -ympäristö, jonka taustalla toimii CSC:n tehokas laskentaympäristö.

Tiedon merkitys on nyky-yhteiskunnassa merkittävä. Digitalisaation myötä datan määrä lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla. Digital Universe -raportin mukaan maailman datamäärän arvioidaan kymmenkertaistuvan nykyisestä noin 4,4 biljoonasta gigatavusta 44 biljoonaan gigatavuun vuoteen 2020 mennessä. Analysoinnin ja tiedon hallinnan merkitys korostuu, jotta organisaatioille oleellinen tieto saadaan hyötykäyttöön. Nuorten päivän kaltaisten tapahtumien kautta CSC haluaa olla mukana tekemässä tunnetuksi data-analytiikkaa ja tiedettä.

– Data näyttää sen, mitä silmät eivät näe tai korvat kuule. Data-analytiikkaa hyödyntämällä voidaan päätöksenteon ja automaation perustana käyttää syvempää ja laajempaa tietopohjaa. Tämä avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja tulee mullistamaan yhteiskuntaa monilla eri tavoilla, kertoo CSC:n kehityspäällikkö Aleksi Kallio.

Nuorten päivä järjestetään 13.1.2017 klo 10–14 Helsingin yliopiston keskustakampuksen Kielikeskuksessa osana Tieteen päiviä. Ohjelma on suunnattu 9.-luokkalaisille ja lukioryhmille.
 

Lisätietoja:

Jussi Enkovaara
koulutuspäällikkö
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
p. 050 381 9038
jussi.enkovaara@csc.fi

Tieteen päivät
Tieteiden yö Tieteiden talossa
Nuorten päivä