Työnjakoa avoimen tieteen edistämiseksi

Suomen tiedeyhteisö on ottanut vahvan roolin avoimen tieteen edistäjänä ja toteuttajana. Monia asioita koordinoinut opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -hanke (ATT) päättyi vuoden 2017 lopussa ja vuoden 2017 syksystä saakka on valmisteltu siirtymistä hankkeesta pysyviin toimintamalleihin.

ATT-hankkeen ja Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen tuloksia hyödynnetään OKM:n avoimen tutkimustiedon ja digitaalisen kulttuuriperinnön toimintapolitiikassa, jossa edistetään digitaalisten kulttuuriaineistojen saatavuutta, tutkimuksen ja opetusmateriaalien avoimuutta ja palveluiden digitalisointia. Tähän kokonaisuuteen sisältyy mm. kokonaisarkkitehtuurityötä, digitaalisen kulttuuriperinnön keskeiset palvelut kuten Finna ja Kulttuuriperintö-PAS, tutkimusaineistojen pitkäaikaissaatavuus ja muut palvelut, koulutus ja viestintä.

ATT-hankkeessa tehtyjä korkeakoulujen avoimuuden kypsyystasoselvityksiä jatketaan ja seuraava selvitys on luvassa vuonna 2019. Avoin tiede on myös sisäänrakennettuna Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmassa, Korkeakouluvisio 2030:ssa ja Tutkimus- ja innovaationeuvoston visio 2030:ssa.

– Suomalaisessa tutkimuskentässä on kasvava määrä avoimuuden syvästi ymmärtäviä toimijoita, jotka kykenevät avoimuuden kautta lisäämään tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä, opetusneuvos Juha Haataja opetus-ja kulttuuriministeriöstä kertoo.

Avointa tiedettä edistää laaja toimijakenttä. Yliopistojen kirjastot jatkavat tärkeää tehtäväänsä avoimen julkaisemisten edistäjinä. Tieteellisten seurain valtuuskunta on ottanut vastaan laajan tehtävän avoimen tieteen viestinnästä ja keskustelun koordinoinnista. TSV:n käytössä on avointiede.fi ja openscience.fi -sivustot sekä avointiede-somekanavat. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on perustanut työryhmän edistämään avointa tiedettä. Suomen Akatemia on sitoutunut edistämään avoimen tieteen periaatteiden ja prosessien kehittämistä ja arkipäiväistymistä. OKM:n ja tutkimusorganisaatioiden välisisissä neuvotteluissa tunnistetaan ja määritellään merkittäviä tutkimus- ja tietoaineistoja, jotka tulevat pitkäaikaissäilytyksen pariin.

ATT-hankkeessa kehitetyt tutkimusaineistojen palvelut kulkevat jatkossa Fairdata-nimikkeen alla. Tänne kuuluvat esimerkiksi OKM:n järjestämät tutkimusdatan säilytyspalvelu IDA, tuleva aineistojen kuvailupalvelu QVAIN, tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin ja TPAS-palvelu, tutkimusaineistojen pitkäaikaissatavuudesta huolehtiva pitkäaikaissäilytyspalvelu. Näistä palveluista CSC tuottaa IDAn, Etsimen ja TPASin, Kansalliskirjasto QVAIN-palvelun.

Fairdata-nimi juontuu Force11:ta esittämistä FAIR-periaatteista, jotka ovat nousseet nopeasti uudeksi avoimuuden ja laadun mittariksi. FAIR-periaatteiden mukaan aineistojen tulisi olla löydettäviä (Findable), saavutettavia (Accessible), yhteentoimivia (Interoperable) sekä uudellenkäytettäviä (Reusable).

Avoimen tieteen koulutuksesta vastaavat Kansalliskirjasto ja CSC. Kansalliskirjasto edistää laajasti avoimen tieteen osaamista ja CSC:n tarjoama koulutus liittyy CSC:n tuottamiin palveluihin.

Lisätietoja