Artikkelit

 

Suurteholaskenta ennen, nyt ja tulevaisuudessa - CSC:n HPC-asiantuntija Jussi Enkovaaran haastattelu

Saimme tilaisuuden haastatella Jussi Enkovaaraa, yhtä PRACE Autumn School: Harnessing EuroHPC Flagship Supercomputers -kurssin opettajista. Tällä hetkellä hän työskentelee HPC-asiantuntijana CSC:llä ja on ollut mukana superkoneiden ohjelmistojen kehittämisessä ja tuessa vuodesta 2005 lähtien.

Lue lisää »

Laskentateho ja -tuki suomalaisten yritysten apuna maailman valloituksessa

Speechly on suomalainen puhekäyttöliittymiin erikoistunut yritys, joka on kehittänyt uudenlaisen reaaliaikaisen puhutun kielen ymmärtämisen teknologian. CSC:n Puhti-supertietokoneen ja Business Finlandin AI Business -ohjelman avulla Speechly pääsi kehittämään puheentunnistusteknologiaansa entistä tarkemmaksi.

Lue lisää »

Paperitehtaasta yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä datakeskuksista

CSC:n datakeskus Kajaanin Renforsin rannan yritysalueella on valmis vastaanottamaan LUMI-supertietokoneen. LUMIa varten rakennettu datakeskus on käynyt läpi perusteellisen muodonmuutoksen entisestä paperitehtaasta yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä datakeskuksista.

Lue lisää »

Puhdilla koronaa vastaan: katsaus COVID-19 pikakaistan tuloksiin

COVID-19-pikakaistalle valittiin yhteensä 15 tutkimushanketta. Näissä hankkeissa on tutkittu viruksen leviämistä ilmateitse, etsitty tapoja estää viruksen kopioituminen, haettu mahdollisia lääkeaineita virtuaaliseulonnalla, tutkittu virusmutaatiota ja tunnistettu virusvariantteja sekvensoinnin avulla. Käytännössä lähes kaikki suomalaisista potilaista määritetyt tuhannet koronavirukset on luokiteltu Puhti-supertietokoneessa.

Lue lisää »

Suomen kansallinen EOSC-foorumi aloitti toimintansa

OKM, Suomen Akatemia, TSV ja CSC lanseerasivat 25. tammikuuta 2021 kansallisen EOSC-foorumin, joka on tarkoitettu EOSC:n eli eurooppalaisen tiedepilven (European Open Science Cloud) suomalaisille sidosryhmille. Suomen EOSC-foorumin englanninkielinen nimi on the EOSC Finnish Forum (EOSC-FF).

Lue lisää »

Fairdata PAS mahdollistaa tutkimusaineistojen pitkäaikaisen säilymisen

Fairdata PAS on tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytyspalvelu, jonka hyödyntäminen on mahdollista kaikille OKM:n alaisille toimijoille. Pitkäaikaissäilytyksellä tarkoitetaan digitaalisen informaation käytettävyyden ja ymmärrettävyyden ylläpitämistä yli vuosikymmenten.

Lue lisää »

Topologinen suprajohde – uusi vaihtoehto kubittien rakennusaineeksi

Laskennallisen ja kokeellisen tutkimuksen yhteistyöllä fyysikot ovat onnistuneet luomaan uudenlaisen materiaalin, topologisen suprajohteen, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kubittien rakennusaineena.

Lue lisää »

Yhteenveto Allas-palvelun käyttökatkosta

Osana avoimuuden periaatettamme julkaisemme yhteenvedon datanhallintajärjestelmä Altaan käyttökatkosta, toimintojen palautuksesta sekä kehittämisestä tulevien ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Lue lisää »

EISCAT 3D -tutkajärjestelmä mullistaa ilmakehätutkimuksen

Pian valmistumassa olevan uuden EISCAT 3D -tutkajärjestelmän avulla saadaan revontulista kolmiulotteista kuvaa. Hanketta koordinoi Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. CSC on hankkeessa tiiviisti mukana.

Lue lisää »

Käyttäjäkokemus: erinomainen!

CSC:n uusin supertietokone Mahti vihittiin tutkijoiden käyttöön virtuaalisena järjestetyssä seminaarissa 7.10. Tapahtumassa kuusi Mahdin pilottikäyttäjää jakoi ensikokemuksiaan Mahdin käytöstä.

Lue lisää »

Rakennebiologia, biokemia ja mitokondriaalisen kompleksi I:n MD-simulaatiot – apuproteiinilla on avainasema biokonversiossa

Rakennebiologian, biokemian ja monitasoisten molekyylidynamiikkasimulaatioiden yhdistäminen johti tutkijat Saksasta ja Suomesta havaitsemaan, että apualayksiköllä on keskeinen tehtävä bioenergetiikan keskeisen entsyymin, hengitysketjun kompleksi I:n, energiantuotannossa.

Lue lisää »

Jakaminen mahdollistaa 16 miljoonan rakenteen seulonnan 7 minuutissa

Tietokoneavusteinen tutkimus on olennainen osa lääkekehitystä. Schrödinger on kehittänyt uuden algoritmin, jossa voidaan hyödyntää GPU-suoritinta vastaavanlaisen geometriahaun suorittamiseksi, mikä nopeuttaa prosessia merkittävästi.  Esikäsitellyn molekyylikirjastotiedoston jakaminen Puhdin levyltä vähentää seulontaan kuluvaa seinäkelloaikaa viikoista minuutteihin.

Lue lisää »

High-Performance Digitisation - giving a boost to the description of digital data

In the High-Performance Digitisation project, CSC, the National Archives and the National Library of Finland are jointly tackling the challenge of artificial intelligence and data processing. The purpose of the project is to create a service for memory organizations facilitating the processing of data: absence or inadequacy of metadata and poor search functions make digital material more difficult to use.

Lue lisää »

Rajapyykki saavutettu - uusi säteilyilmaisin on riittävän nopea kvanttitietokoneisiin

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat kehittäneet uuden nanokokoisen säteilyilmaisimen, jolla voidaan mitata fotonien energiaa ja samalla määrittää kvanttitietokoneissa tarvittavien kubittien energiatila huomattavasti aiempaa tarkemmin ja nopeammin.

Lue lisää »

DeepFin luonnollisen kielen käsittelyn aallonharjalla

BERT-menetelmän eri kielille soveltamisen haasteena on ollut mallin kouluttamiseksi tarvittavan tekstisyötteen suuri määrä ja tämän vaatima laskentateho. Menetelmää suomen kieleen soveltava FinBERT-malli tuotettiin DeepFin-projektissa, joka oli yksi CSC:n Grand Challenge 2019 -pilottihankkeista.

Lue lisää »

Rakennebiologia apuna SARS-Cov2 lääkekehityksessä

Helsingin yliopiston Ville Paavilainen tutkii pienmolekyylejä, jotka saattavat estää SARS-CoV2-viruksen kopioitumisen ja sitä kautta sairastumisen COVID-19-tautiin. Nyt tiedetään, että nämä molekyylit estävät viruksen leviämistä soluviljelymalleissa ja laajempi testaus on alkamassa.

Lue lisää »

Visualisointi kertoo enemmän kuin tuhat lukusanaa

Laskenta ja mittaukset tuottavat numeroita. Ihminen on kehittynyt tulkitsemaan asioita, joita hän aisteillaan ympäristössään havaitsee, ei numerosarjoja. Aivot ovat tarkimmillaan kuvia analysoidessaan, joten on luonnollista visualisoida tutkimustulokset kuviksi.

Lue lisää »

SARS-CoV-2-viruksen pääproteaasin toimintamekanismia selvittämässä

Vattulaisen ryhmä käyttää atomistisia molekyylidynamiikkasimulaatioita ja koneoppimista selvittääkseen SARS-CoV-2-viruksen pääproteaasi mPro:n toimintamekanismin.

Lue lisää »

Käännösten avulla kohti kielen ymmärtämistä

MultiMT, yksi CSC:n Puhti-supertietokoneen pilottiprojekteista, hyödyntää syväoppimista löytääkseen merkityksiä, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen kieleen.

Lue lisää »

LUMI-loppukäyttäjäwebinaarin jälkimainingit

CSC järjesti LUMI-supertietokoneen tuleville käyttäjille webinaarin. Pääpuhujien esitysten lisäksi loppukäyttäjät pääsivät esittämään kysymyksiä supertietokoneesta.

Lue lisää »