Hanindyo Kuncarayakti kollegoineen mallintaa supernovaräjähdyksiä

Astrofyysikko, dosentti Hanindyo Kuncarayakti kertoo tutkimuksestaan, joka käsittelee tähtien kuolemia ja niiden vaikutusta ympäröivään ainekseen. Suomalaisten ja japanilaisten välinen tutkimusyhteistyö on jatkunut jo monta vuotta, ja he hyödyntävät LUMIa tutkimuksessaan.

Lue lisää »

Älä sahaa omaa oksaasi, hyödynnä OKSA-sanastoa!

Opetuksessa ja koulutuksessa käytetään omaa erikoiskieltä, joka avautuu parhaiten asioiden parissa työskenteleville. Yhteistoiminnan helpottamiseksi laaditusta OKSA-sanastosta julkaistiin huhtikuussa 2024 kolmas laitos. CSC on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämässä sanastotyössä.

Lue lisää »

Monitieteistä ja kansainvälistä tutkimusta materiaalien löytämiseen puhtaan energian ja päästöttömien ajoneuvojen tarpeisiin

Professori Antti Karttunen ja Dr. Kevin Conley Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulusta hyödyntävät LUMI-supertietokonetta tutkimuksessaan, joka edistää materiaalien löytämistä puhtaan energian ja päästöttömien ajoneuvojen tarpeisiin. 

Lue lisää »

​​​​​​​

Oppimisanalytiikan viitekehys auttaa hyödyntämään dataa oppimisen tukena

Oppimisessa ja koulutuksessa käytetään useita sähköisiä alustoja. Näitä ovat esimerkiksi digitaaliset oppimateriaalit, oppimisalustat, simulaatiot ja muut sähköiset työkalut. Kun opiskelijat käyttävät näitä alustoja, he jättävät toiminnastaan verkossa jälkiä. Oppimisanalytiikka tarkoittaa digitaalisten jälkien keräämistä, analysointia ja raportointia.

Lue lisää »

Suurteholaskenta herätti innostusta Euroopan sydämessä: LUMI-konsortion tapahtuma Brysselissä 5. maaliskuuta

"Meidän tulisi Euroopassa olla rohkeampia ja intohimoisempia sen suhteen, mitä voimme tehdä supertietokoneillamme, sekä laajentaa niiden ympärillä olevaa yhteisöä", sanoo EU:n digitaalisesta valmiudesta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Lue lisää »

Antti Penttilä tutkii valon sirontaa avaruudessa

Dosentti Antti Penttilä Helsingin yliopistosta käyttää LUMIa tutkiakseen valon sirontaa avaruudessa. LUMI-supertietokoneen käyttö mahdollistaa merkittävästi aikaisempaa suurempien mallien laskemisen.

Lue lisää »

European Health Data Space: mobilising data for health innovation and AI development

Done in the right way, the European Health Data Space could boost research and new technologies for better health, resilience and competitiveness.

Lue lisää »

​​​​​​

Rupert Gladstone kehittää suuria laskentamallikokonaisuuksia, joilla simuloidaan kuinka jää virtaa Etelämantereella

Blogisarjan ensimmäinen haastateltavamme on dosentti Rupert Gladstone Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Hänen tutkimuksensa liittyy erittäin tärkeään aiheeseen: kuinka paljon Etelämantereen jäätikkö tulee vaikuttamaan globaaliin merenpinnan nousuun tulevien vuosisatojen aikana.

Lue lisää »

Digitaalisuus lisää opiskelijan joustoja ja laajentaa huikeasti kurssitarjontaa

Digitaalisuus mahdollistaa korkeakoulujen aiempaa laajemman opetusyhteistyön. Opiskelijalle se tarjoilee jopa koko maailmanlaajuisen opintovalikoiman ja avaa tietä elämänmittaiseen opintopolkuun.

Lue lisää »

Kvanttihyppy vaatii isoa loikkaa myös tietoliikenteen salaamisessa

Tik tak, tik tak, kvanttikello tikittää. Internet täytti tämän vuoden alussa 40 vuotta. Samaan aikaan sen synnyn kanssa toisaalla ideoitiin täysin uusi tietokonetyyppi: kvanttitietokone. Alussa näillä ei juuri ollut yhtymäkohtia, mutta tänä päivänä nämä kaksi eri tietotekniikan ihmettä ovat kietoutuneet tiukasti toisiinsa.

Lue lisää »

EU:n tekoälysäädöksen seuraavat vaiheet: kohti mahdollistavaa sääntelyä

EU on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen olla ensimmäinen suurvalta, joka sääntelee tekoälyn käyttöä. Euroopan komission ehdotus EU:n tekoälyasetukseksi ilahdutti niitä, joiden mielestä tekoälyn turvallinen käyttö edellyttää sääntelyä, mutta aiheutti huolta niiden keskuudessa, jotka pelkäävät sääntelyn kuihduttavan tekoälyinnovaatiot.

Lue lisää »

Esittelyssä LUMI-supertietokoneen avulla tehtyjä ensimmäisiä tieteellisiä tuloksia ja järjestelmän tulevia päivityksiä

Euroopan tiedeyhteisö on voinut hyödyntää Euroopan nopeinta supertietokonetta LUMIa täydessä kokoonpanossaan viime vuoden joulukuusta lähtien. Tässä kirjoituksessa käyn läpi joitakin LUMIn alkuvaiheen kohokohtia ja järjestelmän tulevaa kehitystä.

Lue lisää »

Tehokasta molekyylidynamiikkaa LUMI-supertietokoneella

LUMIn pääasiallinen laskentateho juontuu koneen mittavasta GPU-osiosta, jonka korkea suorituskyky on jo todistettu useissa käyttötapauksissa. Mutta miltä suorituskyky näyttää molekyylidynamiikassa? Juonipaljastus: erinomaiselta!

Lue lisää »

Miten ratkaista palapeli, jossa on 1,56 miljardia palaa

Nykyisten molekyylikirjastojen koko on vaarantanut raakaan laskentavoimaan perustuvan telakointitavan (brute force). Kokonaisen kirjaston telakointi vaatisi kuukausia tai vuosia, vaikka käytössä olisivat supertietokoneet. Entä jos olisi olemassa nopeampi tapa ennustaa kappaleen sopivuus? Tässä koneoppiminen on avuksi.

Lue lisää »

Pysyville tunnisteille kansallinen tiekartta

Pysyvistä tunnisteista (PID) on verkkoympäristössä selkeää hyötyä ja ne säästävät työtä. Jotta toimintamallit ja vastuut ovat selkeitä, Suomessa toimiva asiantuntijoista muodostuva PID-verkosto on vastikään julkaissut Kansallisen PID-tiekartan.

Lue lisää »

CSC:n ehdotukset Suomen digitaalisen kompassin toimeenpanon tueksi, osa 2: Huomio TKI-toiminnan vahvistamiseen

Digitalisaatio on nähtävä ennen kaikkea TKI:n ja uuden osaamisen mahdollistajana. Suomen digitaalisen kompassin tulee heijastaa tätä. Yksi keskeisistä työkaluista osaamisen kehittämiseen on maailman kolmanneksi tehokkain supertietokone LUMI, joka onkin tunnistettu digikompassin avaintuloksissa.

Lue lisää »

CSC:n ehdotukset Suomen digitaalisen kompassin toimeenpanon tueksi, osa 1: Toimia datatalouden ja TKI-ekosysteemin kehittämiseksi

Odotukset ovat valtavat sen suhteen, mitä kaikkea hyvää digitaalinen siirtymä meille tuo. Onko kuitenkaan täysin ymmärretty digitalisaation vaikuttavuutta tähän kokonaisuuteen, tai sitä, mitä se koko yhteiskunnalta edellyttää?

Lue lisää »

Parempia yksilöllisiä hoitomenetelmiä kehittyneiden tiedonsiirto- ja analyysimenetelmien avulla

Osa tutkimuksen arvokkaimmista oivalluksista syntyy monimutkaisten datakokonaisuuksien yhdistämisestä. Sen vuoksi on tärkeää edistää kansallisia tietojenkäsittely- ja tallennuspalveluja. Näin luodaan vahva perusta dataintensiiviselle tutkimukselle Suomessa.

Lue lisää »

LUMI on virallisesti hyväksytty!

LUMI-supertietokoneen GPU-osiota hyödyntävä toinen pilottivaihe on päättynyt, ja järjestelmä on läpäissyt vertailuarvoihin perustuvat suorityskykytestit, ja sopimukset ovat valmiina: LUMI on virallisesti valmis palvelemaan eurooppalaisia tutkijoita täydellä kapasiteetilla!

Lue lisää »

Digitaaliset kaksoset Tieteiden yössä

Digitaalinen kaksonen on fyysisestä tutkimuskohteesta tehty digitaalinen kopio, jossa yhdistyvät mallinnus ja havaintodata. Esittelimme Tieteiden yön verkkotapahtumassa CSC:llä kehitettävät digitaaliset kaksoset: ilmastokaksosen ja biodiversiteetin digitaaliset kaksoset.

Lue lisää »